Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Trots att börserna började leka jojo i somras och att räntorna varit extremlåga blev fondåret 2015 riktigt starkt. Den totala fondförmögenheten i Sverige ökade med 244 miljarder kronor. Vid årsskiftet var den uppe i totalt 3 246 miljarder kronor. Det är svindlande siffror och det är rekordhögt.

Ökningen beror enligt fondbolagens förening, som tagit fram siffrorna, på två saker. Det ena är att vi helt enkelt investerat mer pengar i fonder, men mest beror ökningen på att värdet i fonderna har utvecklats positivt.

fondformogenhetens_utv_2000_2015

Källa: Fondbolagens förening

Blandfonder var helt klart fondspararnas favorit 2015. Så mycket som nio av tio kronor av det som nettosparades i fonder, investerades i just blandfonder. Det är kanske inte så förvånande med tanke på förra årets börsturbulens och extremlåga räntor. Ett sätt att sprida riskerna är att investera i blandfonder.

Den som valde att investera sitt sparande i Sverigefonder förra året gjorde en bra affär för där ökade värdet med 13 procent i genomsnitt. Vill du veta mer om vilka fonder som blev 2015 års vinnare och vilken typ av fonder som kan vara smarta att satsa på i år? Eller funderar du på hur du kan säkerställa att de hållbara fonder du investerat i verkligen är just hållbara? Då ska du definitivt titta på det senaste avsnittet av Din Ekonomi!

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.