Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Nu får vi inte längre tillbaka på skatten i december. En av få nyheter i årets deklaration är att även företagarna slipper vänta. Senast i september kommer pengarna. I morgon kan du se din deklaration på nätet.

Klockan 07.00 på tisdag morgon öppnas på Skatteverkets hemsida möjligheten att kolla den egna deklarationen med e-legitimation eller mobilt ID.

Det brukar vara rusning och Skatteverket räknar i år med att 1,5 miljoner deklaranter går in den första veckan för att titta. De allra flesta väntar dock med att deklarera och underteckna till senare.

Pappersdeklarationerna är också på väg och senast 15 april ska alla som vill ha dem fått dem i brevlådan. Och 2 maj ska alla deklarationer vara inskickade. För alla som deklarerar elektroniskt och har fått sitt bankkonto godkänt så bör eventuella pengar komma till midsommar. För de allra flesta andra kommer beskedet i augusti eller september.

Det är inte så mycket nytt i årets deklaration. En av nyheterna är att även företagare ska få sina deklarationer granskade och klara till september. Tidigare gällde december. Det innebär också att eventuell kvarskatt ska vara betald inom 90 dagar, med andra ord ska det inte finnas några skatteskulder när vi går in i det nya året.

En annan nyhet är att beskeden inte skickas ut i tre omgångar. När en deklaration har granskats och blivit klar kommer slutskattebeskedet direkt. Tidigare kunde den som blev granskad i september få vänta på beskedet till den tredje omgången skickades ut i december.

För alla som sålt en bostad blir det också lättare när det nu går att även överföra färdiga filer till deklarationen. Många får sådana från mäklaren och nu slipper deklaranten att riskera att skriva över fel siffra. Sedan tidigare går det att föra över filer för exempelvis aktieförsäljningar.

K12, blanketten för den som äger okvalificerade aktier i onoterade bolag som ska lämnas vid utdelning eller kapitalvinst i dessa bolag, kommer i år att för första gången finnas som elektronisk bilaga. Det innebär att alla bilagor nu är elektroniska.

Skatteverket menar också att nu kan alla deklarera elektroniskt. Men det är en sanning med modifikation. Den som är under 18 kan inte få e-legitimation och det behövs om deklarationen innehåller till exempel aktieaffärer.

Ambitionen som Skatteverket hade tidigare, att vi skulle få ha tyst medgivande på deklarationer som det är i exempelvis Danmark, har lagts på is. Vi måste alla även i fortsättningen godkänna deklarationen även om vi inte gör några ändringar. För de allra flesta innebär det ett sms-meddelande.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.