Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Varje år träder nya lagar ikraft då politiker vill påverka beteenden och förutsättningar. 2017 införs bland annat nya eller höjda skatter på tobak, alkohol, bensin och tvättmaskiner.

 

En del skatter ska leda till att vi konsumenter påverkar miljön i positiv riktning. Därför höjs nu i januari skatterna på drivmedel. Dyrare drivmedel ska få oss att dra ned på bilkörandet. Sedan 1994 har punktskatterna på drivmedel höjts med inflationen varje år.

Från och med nästa år höjs de med 2 procentenheter ovanpå det. Det ska motsvara ökningen av bruttonationalprodukten i landet, det vill säga tillväxten. Tillsammans betyder det en höjning med 3,02 procent till 2017. Eftersom energi- och koldioxidskatterna också momsbeläggs höjs bensinpriset på grund av detta med 23,75 öre inklusive moms per liter. Dieseln höjs med 21 öre inklusive moms per liter.

Skatter och moms på 95-oktanig bensin utgör därmed närmare 64 procent av priset nästa år.

En annan miljöskatt införs, kemikalieskatten. Det är en ny punktskatt. Den, tillsammans med RUT-avdrag för reparation av vitvaror, ska leda till att vi inte slänger maskiner i onödan för att köpa nytt. Skatten blir 8 kronor per kilo vitvara och 120 kronor per kilo övrig elektronik. Som mest kan den utgöra 320 kronor per produkt. Den som köper en vara direkt från utländsk handlare behöver inte betala denna skatt.

Andra skatter ska leda till att vi får bättre hälsa. Skatt på tobak höjs med 2,35 öre per cigarett. 23,46 kr/kg röktobak. 5,66 kr/kg snus. Allt räknat inklusive moms.

Även skatten på alkohol höjs till nästa år. För vin, öl mm höjs skatten med 4 procent och för sprit med 1 procent. Det betyder att priset på en flaska starköl höjs med ungefär 25 öre, en flaska vin med 95 öre och en bag-in-box med cirka 4 kronor. En flaska sprit, 70 cl, blir 2 kronor dyrare. Allt inklusive moms. Det skriver regeringen på sin hemsida.

Som konsument kan det finnas anledning att köpa eventuella vitvaror eller elektronik man ändå planerat att införskaffa, före tolvslaget på lördag natt. Vikten på varan är förstås avgörande för hur bråttom det är.

Man kan också passa på att fylla på bilens tank före nyår. En tankning på 50 liter bensin innebär visserligen bara en dryg tia i besparing, men oljepriset verkar ha en tendens att stiga i början av året så det kan vara taktiskt bra ändå att tanka nu.

Däremot kan en rekommendation att köpa tobak och alkohol för att lagra vara mindre lämplig. Det som finns därhemma brukar gå åt. Vill man spara pengar är det vettigare att köpa mindre i stället. Förmodligen är det också en konsumtion som många nyårslöften handlar om i helgen.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.