Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

I helgen fastnade jag på Skatteverkets sidor om olika momssatser. Det är inte lätt att veta när en vara ska beskattas med 6, 12 eller 25 procents moms. Frågan är om det gagnar hushållen i längden att vi till exempel har 12 procents moms på mat som vi köper i mataffären.

Först kan det tyckas bra att vi har lägre skatt på mat än på andra varor. Mat behöver vi alla och matkassarna är stora utgiftsposter för de flesta. Men låg moms innebär också att det kommer in mindre pengar till statskassan och att vi i praktiken skattesubventionerar mat jämfört med andra varor. Frågan är då om det är optimalt. Behöver alla människor som handlar mat detta stöd? Vore det istället inte bättre om dessa miljoner styrs direkt till där de behövs bättre? Behöver all mat skattesubventioneras? Vore det bättre om stödet bara gick till nyttig mat hellre än till allt ätbart? Eller till mer familjestöd eller stöd till fattiga?

Men mat och mat beskattas också olika. Äter vi maten på en konferens är det 25 procents moms men äter vi på restaurang är det 12 procent. Jag har svårt att se logiken. För mig är det tveksamt om den underbara sjurättersmiddagen jag åt på krogen häromdagen ska vara skattesubventionerad. Jag kan förstå om restaurangnäringen vill kunna hålla lägre priser men det är högst tveksamt om det är samhällsekonomiskt effektivt med olika momssatser.

Men det stannar inte vid maten. Köper vi en fysisk bok i bokhandeln eller på nätet är det 6 procents moms. Men köper vi samma bok som e-bok är det 25 procents moms. Det är alltså finare eller mer samhällsnyttigt att vi fyller våra hyllor med processade träd. Det borde finnas andra, mer effektiva sätt att få människor att vilja läsa böcker.

Det är ändå klokt att en stor del av statens skatteintäkter, cirka 40 procent, kommer in genom skatt på konsumtion. Det har vi tyckt sedan 1960 då skatten infördes med en skattesats på 4,2 procent. Men det kanske är dags att pröva tanken om att återgå till en enhetlig moms.

För många företagare skulle det underlätta att slippa hålla reda på när den ena eller andra momssatsen ska gälla. Det är gott om gränsdragningsproblem. Det skulle också göra kontrollen enklare för Skatteverket. För oss konsumenter skulle många varor och tjänster bli lite billigare när den enhetliga momsen hamnar kring kanske 18-22 procent (Mervärdesskatteutredningen från 2005, SOU 2005:57, föreslog 21,7 procent i enhetlig moms). En del blir givetvis dyrare och därför kan en enhetlig moms behöva införas stegvis. Och allt måste förstås börja med en utredning.

Det skulle också bli tydligare politiska beslut i vad som ska stöttas med gemensamma medel och inte. Vad som ska ha stöd i form av bidrag eller annan subvention från statskassan. Viss mat? Böcker till skolor? Mer pengar till uppsökande teater? Ungdomsidrotten?

Att arbeta med olika moms för att stödja olika beteenden och verksamheter är ofta ett dyrt och trubbigt sätt att arbeta. Och som den socialdemokratiske socialministern Gustav Möller sa en gång ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”.

 

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.