Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

SSAB gör en nyemission och det är samma visa även denna gången. Varje aktieägare som inte agerar riskerar att slänga tusentals kronor i papperskorgen. Det måste finnas en bättre lösning som skyddar passiva småsparare. Det finns så många fler än Marja.

Marja skrev till mig för många år sedan. Då gällde det en nyemission i SEB och jag hade besvarat en fråga om den i Radio Stockholm. Jag hade sagt till kvinnan som ringde in att det sämsta var att göra ingenting. Antingen kunde hon utnyttja erbjudandet och köpa de nya aktierna eller så kunde hon sälja rätten att få löpa, teckningsrätterna, om hon inte ville ha nya aktier.
Marja skrev ”Tusen tack för tipset i dag att sälja teckningsrätterna i SEB. Jag hade slängt erbjudandet i papperskorgen, sorgligt men sant. Men efter ditt tips i radion sålde jag mina teckningsrätter och fick lite över 8 000 kronor. Så det känns skönt./ Marja”.

Jag ringde upp Marja som visade sig vara en kvinna i 60-årsåldern i en förort söder om Stockholm. Hon berättade att hon bara tänkt att några nya aktier ville hon inte ha och därför slängt kuvertet med erbjudandet, men plockat upp det efter radioprogrammet. Nu väntade hon på pengarna för teckningsrätterna. ”Sedan ska jag unna mig en riktigt skön semester”, sa Marja.

Nu är det alltså dags igen för ännu en nyemission. Denna gång i SSAB med över 100 000 aktieägare. Många av dem har säkert ärvt eller fått aktier i gåva och är inte särskilt intresserade aktieägare. Häromdagen hade bara drygt hälften av aktieägarna gett besked om de har för avsikt att köpa aktier eller sälja teckningsrätter. Erbjudandet löper ut den 15 juni – imorgon!

Ibland säljer fondkommissionären eller banken de passiva kunders teckningsrätter men det är ingen självklarhet. Enligt Avanzas sparekonom Johanna Kull riskerar aktieägare som inte gör något att förlora i genomsnitt 6 500 kronor.

En nyemission kostar många miljoner i arvode och annat. Kanske kunde en del av pengarna användas till att prata med sina små aktieägare. Det finns fler kanaler att nå människor än genom papperskuvert i brevlådan. Ta ansvar, ge inte upp och använd fantasin! Var rädd om småspararna!

För en sak är säker, de börsbolag som gör nyemissioner måste hitta bättre rutiner som gör att småsparare inte riskerar att slänga hundratals miljoner kronor i papperskorgen.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.