Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Ett nytt år närmar sig och då lär det dyka upp nya ämnen att blogga kring på EFN.

Då kan det vara på sin plats att se tillbaka på bloggar som varit. Som bloggare brukar jag mest kommentera och tycka. Men en och annan gång har jag dristat mig till att komma med konkreta förslag.

När jag tittar igenom det jag skrivit under hösten, hittar jag sju konkreta förslag. Hittills har de inte lett till några förändringar men de tål att upprepas. Och kanske är det någon som håller med mig och med tiden kanske det blir några förändringar. De sju förslagen säger också något om vilka ämnen som varit heta under året som gått.

1. Ett ämne är bostadsmarknaden. För att underlätta flytt för äldre som bott länge i villor föreslog jag i december förändrad beskattning med ett framflyttat inköpsår. Bostadsbeskattningen bör hämta inspiration från aktiebeskattningen.

2. Allt fler hamnar i skuldfällan och en orsak är återbetalning av bidrag. För att minska risken för återbetalning behövs månadsrapportering av löner och andra inkomster. Med modern teknik bör detta inte ge företagarna högre arbetsbelastning.

3. Kronofogden har också fullt upp med att driva in skulder åt andra utlånare och en grupp är de mer oseriösa. De som erbjuder ockerräntor och låter staten stå för indrivningen. Det är dags att ifrågasätta om alla former av obetalda lån ska kunna få statlig hjälp.

4. En annan myndighet ägnar sig också åt indrivning. I Skatteverkets fall gäller det medlemsavgifter till olika religiösa samfund. Detta är en kvarleva sedan tiden före skilsmässan mellan Svenska kyrkan och staten. Frågan är om det inte är dags att slutföra den skilsmässan och låta alla samfund, likt andra föreningar, sköta sina medlemsavgifter själva.

5. De allra flesta som säljer finansiella produkter är kunniga och seriösa men ett av de lömskaste ord jag vet är rådgivare. Hör jag det ordet ringer varningsklockorna. Det är dags att den som säljer en finansiell produkt blir mer stolt och kallar sig säljare.

6. Det är inte lätt det där med moms. Skriver jag för en elektronisk tidning är momsen 25 procent men är det en papperstidning är den bara 6 procent. Moms som politiskt instrument för att gynna olika grupper och beteenden är mycket trubbigt och i många fall ett rent slöseri med skattepengar. Det finns mycket som pekar på att vi alla skulle tjäna på en enhetlig moms.

7. Vi fick också nya sedlar under hösten. Det stora sedelbytet gav Riksbanken möjlighet att se över de olika valörerna och vi har bland annat fått en ny 200-kronorssedel. Men tyvärr fick även en ny 1000-kronorssedel. I dag är det i stort sett bara i den svarta sektorn som så stora valörer används. Därför borde Riksbanken passat på att göra alla gamla tusenlappar ogiltiga och inte ge ut några nya.

Nu väntar ett nytt år som säkert blir mycket händelserikt på det privatekonomiska området. Och jag och de andra bloggarna kommer att fortsätta med att tycka, kommentera och ge ett och annat förslag. Och du som läser oss får gärna komma med idéer till bloggar.

Gott Nytt År!

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.