Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Under ytterligare några veckor pågår årets utskick av orange kuvert från Pensionsmyndigheten till de yrkesverksamma.

Många försök har gjorts för att få oss att både öppna och läsa vad som står där. I beskedet kan vi läsa om vår pensionsprognos, hur mycket vi hittills tjänat in och hur pengarna till vår premiepension utvecklats.

Sedan 2008 har andelen som läser innehållet ökat från 40 procent till 69 procent, år 2014. I dag tycker de flesta av dem att det är lätt att förstå vad som står där. Ändå är det tre av tio som inte har tagit del av vad som står i kuvertet.

Till i år har det dessutom varit en bra värdeökning på inkomstpensionen. Den delen av vår allmänna pension räknas ju normalt upp med inkomstökningen i landet, inkomstindex.

Pensionssystemet ska vara i balans så att tillgångarna är lika stora eller större än fordringarna. Eftersom det har hänt och händer att tillgångarna är mindre så träder ett balansindex i kraft som ger lägre uppräkning för att inte pensionssystemet ska urholkas, totalt sett. Ja, till och med nedräkning har det blivit flera gånger. När det åter blir balans i systemet blir uppräkningen högre än den annars skulle varit för att komma tillbaka ”på banan”.

Balanseringen har lett till att inkomstpensionen räknades ned både år 2010, 2011 och 2014. Men till 2015 blev balansindex 2,5 procent, vilket var mer än inkomstindex som steg med 2,1 procent. Till i år höjdes pensionskapitalet med hela 5,9 procent jämfört med inkomstindex som steg med 2 procent. Nuvarande balansering upphör förmodligen från och med år 2019, enligt Pensionsmyndighetens februariprognos.

En speciell post i årets pensionskuvert är den som heter ”Minskning av beslutad pensionsrätt på grund av balansering”. Någon speciell förklaring ges inte i kuvertet. Men Pensionsmyndigheten har gått ut med information om att den posten är till för att de som tjänar in till sin pension inte ska överkompenseras. Det låter som om hela inkomstpensionen sluppit nedräkning genom balanseringen tidigare.

Så är det inte. Det gäller den pensionsrätt som man tjänade in år 2014. Det är först under 2015 som den lagts till kapitalet, och har därför inte räknats ned tidigare. Men den pensionsrätten kommer ändå att räknas upp med det högre balansindexet, vilket blir en slags överkompensation.

Jämför man balansindex med inkomstindex så motsvarar skillnaden 5,3 procent. Så pass mycket har alltså pensionsrätten för 2014 räknats ned till årets besked. Förändringen blev möjlig genom en lagändring och kan påverka även de närmaste årens pensionsbesked, tills balanseringen upphör.

Grunden för pensionssystemet är enkel att förstå, med raka rör mellan inkomst och avsättning till pension. Till det kommer ändå en del nödvändiga detaljer. Jag konstaterar att detaljerna ibland krånglar till det. Det kan tyvärr hindra hög förståelse och acceptans. Inte så märkligt om en stor grupp drar sig för att öppna sina kuvert.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.