Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Lös ditt uppskov från tidigare bostadsförsäljning och få tillbaka skatt. Det är fortfarande en bra möjlighet i årets deklaration. Men det finns en liten risk att kapitalvinstskatten på bostadsförsäljningar kommer att sänkas. Då kan det vara bra att uppskovet kvar.

Förra året var det många som valde att lösa uppskovet från en tidigare bostadsförsäljning och återföra vinsten till beskattning. Många tog också tillfället att göra om deklarationer upp till fem år tillbaka och få flera års uppskovsskatt tillbaka.

Den fiktiva avkastningsskatt som vi betalar på uppskov från bostadsvinster, populärt kallad uppskovsskatten, motsvarar en bolåneränta på 3,25 procent.  För att förstå är här ett exempel:

Säg att du har en vinst på 1 miljon. Vinstskatten är 22 procent, alltså 220 000 kronor.  Varje år betalar du en uppskovsskatt på 0,5 procent på hela vinsten, alltså 5 000 kronor. Lånar du 220 000 kronor för att betala vinstskatten betalar du med dagens låga boräntor kanske 1,5 procent, vilket kostar 3 300 kronor och efter skatteavdrag netto 2 310 kronor. Med andra ord betydligt mindre än uppskovsskatten. Så länge du kan låna till en ränta som är under 3,25 procent före skatteavdraget tjänar du på att låna och lösa ditt uppskov.

I årets deklaration kan du alltså begära att uppskovet återförs till beskattning. Då slipper du att betala skatten för 2015.

Väljer du att riva upp gamla deklarationer är det lätt. Du gör en självrättelse av deklarationen upp till fem år tillbaka i tiden och begär omprövning genom att fylla i blankett SKV 6891, ett exemplar för varje beskattningsår.

Skatteverket räknar då ut hur mycket uppskovsskatt du ska ha tillbaka. Men du får också betala en kostnadsränta för att du dröjt med att betala in skatten på vinsten men den är lägre. Mellanskillnaden får du insatt på ditt skattekonto. I deklarationen för i år skriver du under övriga upplysningar att du löst uppskovet genom att återföra det till beskattning det år tillbaka i tiden som du begärt omprövning för.

Har du dessutom gjort kapitalförluster som ska deklareras är det bra att ta fram hela eller delar av vinsten för att utnyttja kvittningsmöjligheterna. Minsta bostadsvinst som kan återföras till beskattning är 20 000 kronor, vilket ger en skatt på 4 400 kronor.

Men det pågår flerpartisamtal om bostadspolitiken och en av frågorna som är uppe på bordet är förändrade skatter, bland annat kapitalvinstskatten från bostadsförsäljningar. Den är i dag 22 procent men kan, i ett större skattepaket, sänkas till kanske 20 procent. Det innebär att miljonvinsten bara får en skatt på 200 000 kronor istället för 220 000 kronor. Med andra ord kan det också löna sig att vänta med att lösa uppskovet.

Ingen vet dock när och om det blir några skatteförändringar. Troligt är att det kan ta ett par år. Med andra ord får du som funderar på att lösa ett gammalt uppskov, eller du som har gjort en bostadsvinst och funderar på om du ska begära uppskov eller inte, även ta med detta i beräkningen.

 

Se även intervju med Annika Creutzer om uppskovet.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.