Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Löneväxling har blivit det nya heta efter att det avdragsgilla pensionssparandet avvecklas. Men frågan är om det är så klokt i alla lägen. Och vem tjänar mest på det? Jag kan ana en allians mellan arbetsgivare och försäkringsbolag.

Både pensionsbolagen och arbetsgivarna uppmuntrar ofta till löneväxling, särskilt nu när det avdragsgilla pensionssparandet avvecklas. Blir du erbjuden att byta lön mot pensionsinbetalning ska tänka på att lönen därefter ska vara minst 39 000 kronor i månaden, annars går du miste om andra sociala förmåner som allmän pension.

Tänk på att sjuklön, utfyllnad av föräldrapenning och andra kollektivavtalade förmåner samt eventuell inkomstförsäkring baseras på din nya lägre lön. Även om du med en ny lön över 39 000 kronor har alla allmänna sociala förmåner, kan du gå miste om utfyllnad via kollektivavtal eller andra avtal om du blir sjuk eller om du är föräldraledig. Har du ett avtal som till exempel ger dig utfyllnad till 90 procent av lönen vid föräldraledighet kan du gå miste om stora belopp om din lön är hög.

Det allra viktigaste är att du får den vanliga, avtalade tjänstepensionen beräknad på din ursprungliga lön före löneväxling. De flesta avtal ger över en viss lönenivå pensionsinbetalningar som motsvarar 30 procent av denna lön, så om du inte ser upp förlorar du rejält på växlingen. Har du förmånsbestämd pension är det alltså den ursprungliga lönen som arbetsgivaren bör ange till Collectum eller motsvarande. Har du avgiftsbestämd bestämd pension bör du kolla att ni är överens om vilket belopp som ska avsättas varje månad.

Det som lockar arbetsgivare att uppmuntra till löneväxling är att det är lägre skatt på pensionsinbetalningar än på lön. På pensionsinbetalningar betalar arbetsgivaren bara särskild löneskatt med 24,26 procent mot den vanliga arbetsgivaravgiften på 31,42 procent. Denna mellanskillnad ska givetvis tillfalla dig och inte arbetsgivaren.

Se också till att du får ett skriftligt avtal där det står att det är din lön före löneväxling som ska gälla vid lönerevision (som procentpåslag). Du ska också ha rätt till att upphöra med löneväxlingen när du vill. Är du osäker bör du prata med facket. På PTK:s hemsida finns en bra checklista.

För försäkringsbolagen är det här givetvis trevliga pengar att få in när det privata pensionssparandet avvecklas. Därför kommer de gärna ut på arbetsplatserna och pratar löneväxling. Även om det tar lite av arbetstiden så tjänar arbetsgivaren in detta snabbt om det istället blir särskild löneskatt på pengarna. Den som kan förlora på det är du – om du inte ser upp.

 

Se även: Lönsamma tips inför löneväxlingen

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.