Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Nu är det klart hur hög schablonskatten blir 2017 på kapitalförsäkringar och investeringssparkonton – 0,375 procent. Lägre än så kan den inte bli.

I dag redovisade Riksgälden statslåneräntan per den 30 november 2016. Det är denna ränta som ligger till grund för schablonskatten och många andra beskattningar.

När vi sparar i kapitalförsäkringar eller på investeringssparkonto betalar vi en årlig schablonskatt. Den vinst vi gör behöver vi däremot inte betala någon skatt för. Det gör det mycket förmånligt att spara i dessa sparformer så länge som vi extremt låga räntor.

Riksgälden fastställer nu statslåneräntan per 30 november till rekordlåga 0,27 procent. Men från och med 2016 ska det läggas till 0,75 procentenheter för att få fram en schablonintäkt men de får tillsammans inte bli lägre än 1,25. Det är den schablonintäkt vi beräknas ha på vårt sparande. Skatten är 30 procent så totalt blir skatten 0,375 procent. På 100 000 kronor i sparkapital blir skatten alltså 375 kronor.

Utan det nya tillägget hade skatten blivit 90 kronor. Skatten i år på samma belopp är 420 kronor.

Schablonskatten på kapitalförsäkringen dras av och betalas in av försäkringsbolaget. Skatten på ISK finns förtryckt på deklarationen och det är spararen som själv ansvarar för att betala skatten.

Statslåneräntan påverkar också annat sparande. Pensionsförsäkringar och individuellt pensionssparande, IPS, beskattas också utifrån en schablonintäkt. Här är det enbart statslåneräntan som räknas och dessutom är skattesatsen lägre, bara 15 procent istället för 30. Håller den låga statslåneräntan i sig året ut så kommer skatten också att sjunka på dessa sparformer. Om räntan blir densamma som per sista november så blir schablonintäkten 270 kronor och skatten 4,50 på ett sparkaptial på 100 000 kronor. Exakta beloppen vet vi först efter årsskiftet.

Det är dessutom inkomstskatt på den framtida utbetalningen, eftersom det var ett skatteavdrag vid insättningen.

Statslåneräntan per den sista november påverkar även lån, exempelvis förmånsbeskattningen av lån hos arbetsgivare som är fördelaktigare än vanliga låneräntor. Den används också för beräkning av förmånsvärdet av tjänstebil. När statslåneräntan nu sjunkit till en rekordlåg nivå blir både det räntefria lånet hos arbetsgivaren och tjänstebilen billigare för den anställde.

 

Se även: Intervju med Hanna Helgesson om ISK 

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.