Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Nu lyser vårsolen och drömmen vaknar om det egna fritidshuset. Men numera väljer många att hellre hyra sommarhuset.

Det röda torpet med vita knutar med en liten stig ner till badviken eller ett designat hus på en klippa med utsikt mot havet. Drömmarna är många och lockelserna lika så. Just nu är det full fart på försäljningen av fritidshus.

Men sommardrömmen kan också ha en baksida. Arbetsläger kallar en och annan sin sommarsemester i fritidshuset. För det brukar vara en hel del som ska hinnas med på de veckor och helger vi ägnar åt huset.

Det är få som gör en ordentlig sammanställning över vad ett fritidshus kostar. Det är räntor, el, vatten, försäkring, sopor och andra stående utgifter. Men det är också kostnader för underhåll och renovering. Trädgård, bryggor och annat kring huset kostar också en hel del.

En sak är i alla fall säker. Den kalkyl som mäklaren presenterar håller sällan. Det är min erfarenhet av många samtal med fritidshusägare. Gör därför alltid en egen noggrann kalkyl innan du slår till. Och räkna både på kronor och på arbetstimmar. För fritidshuset har egentligen två pris, ett ekonomiskt och ett i form av eget arbete.

Det gäller särskilt om man gör som jag gjorde för många år sedan då jag köpte ett torp från 1840-talet med stora renoveringsbehov. Visst var det kul att rusta och återskapa charmen hos torpet men jag har aldrig vågat räkna ihop alla timmar som det tog.

Och det var inte bara huset utan också trädgården som krävde sitt med kirskålen som aldrig ville försvinna ur rabatterna. För att inte tala om alla sorkar som också ville roa sig på den ynkliga gräsmattan jag försökte anlägga. Livet på torpet innebar också sinande brunn och getingbo på torrdassen. På köksbänken låg lång lista med ”ska göra” som aldrig tog slut.

Det var också de objudna gästerna på både fyra och två ben. Skogsmössen som tog sig in på höstarna och förstörde och inbrottstjuvar som stal minnessaker utan egentligt värde men kostade i renoveringar och oro. Den hårda vägen lärde jag mig hur viktigt det är med en bra fritidshusförsäkring. Dessutom hur viktigt det var att vara noga med att plocka undan och packa in ordentligt när torpet stängdes för vintern.

Torpet såldes (tack och lov med god förtjänst) och alternativet blev att istället hyra ett fritidshus. Vi hade turen att hitta ett litet gult hus långt ute i skärgården med egen brygga och en havsutsikt som få har råd att köpa. Min Saltkråkedröm blev verklighet.

Visst kostar det att hyra ett drömhus under många veckor. Men det är allt det kostar, inga andra utgifter tillkommer. Dessutom fick vi verklig semester utan några måsten. Vi kunde umgås, läsa böcker, ta långa promenader och bada utan att tänka på om vindskivorna måste målas eller det är dags att rensa rabatterna.

Vi fick också friheten i att kunna välja bort. Längre fram kan vi hyra någon annanstans, i Sverige eller kanske nedåt Medelhavet om vi vill.

Ernst Kirchsteiger. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Ernst Kirchsteiger. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Så i en kalkyl med både pengar och tid vinner modellen med att hyra fritidshuset. Men det finns två faktorer till – kärleken och Ernst.

Vi älskar ofta våra fritidshus mer än våra permanentbostäder. En mäklare berättade för många år sedan att den genomsnittliga tiden vi äger ett fritidshus är 40 år. Får vi ont om pengar byter vi hellre ner oss när det gäller den bostad vi tillbringar större delen av året i, än vi avstår eller byter till mindre fritidshus.

Vi vill också skapa något. Det är helt enkelt kul att pyssla, snickra och skapa en egen stil på stället. Inspirationen flödar dessutom i TV, inte minst genom Ernst Kirchsteigers populära program.

Drömmen om det egna fritidshuset är stark, även om den kanske inte alltid är ekonomiskt försvarbar. Så går du på vårens visningar gäller det att du håller huvudet kallt och räkna efter, även när hjärtat klappar varmt och solen skiner.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.