Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Det finns en väsentlig skillnad mellan investeringssparkontot och kapitalförsäkringen som är lätt att missa. Det går inte att ärva en kapitalförsäkring.

För några månader sedan fick jag en intressant fråga till Plånboken i P1 där jag svarar på privatekonomiska frågor. En kvinna hade testamenterat alla sina tillgångar till sina fostersyskon. Sin biologiska familj hade hon aldrig haft någon kontakt med. Men det mesta av kvinnas besparingar fanns i en kapitalförsäkring. Det fanns ingen förmånstagare angiven så hela miljonen gick till den biologiska modern och systern. Alltså tvärt emot kvinnans vilja.

Men det fanns inget att göra. En kapitalförsäkring ägs av försäkringsbolaget och den som har en kapitalförsäkring har egentligen en fordran på försäkringsbolaget. Det man inte äger kan man inte testamentera.

Dör personen är det förmånstagaren som får överta fordran. Finns ingen förmånstagare namngiven är det vanligtvis i första hand make/maka och i andra hand barn som får kapitalet. Allt detta står i avtalet.

Ett investeringssparkonto och dess innehåll räknas som tillgångar vid en bouppteckning och fördelas enligt arvsordning och/eller testamente. Det går också att ge bort innehållet på ett investeringssparkonto som gåva. Mottagaren har ett eget konto eller öppnar ett och innehållet, aktier, fonder eller andra tillgångar, förs över från givaren till mottagaren.

Pengarna som förs över är ”skattade och klara” eftersom det inte finns någon kapitalvinstskatt på värdeutvecklingen. Istället finns ju den årliga schablonbeskattningen. Den som ger direktägda aktier och fonderandelar låter däremot mottagaren överta en latent skatteskuld, om placeringarna stigit i värde. Då kan det vara svårt att veta gåvans egentliga värde. Det är först den dag mottagaren säljer aktier och fondandelar som det verkliga värdet av gåvan blir känt.

Slutligen, i regeringens budgetförslag finns med ett förslag till höjd schablonbeskattning av kapitalförsäkring och investeringssparkonto.  I dessa tider när statslåneräntan, som schablonen beräknas på, kan bli negativ kan skattehöjningen kännas obetydlig. Men om räntorna stiger ökar skatten. Om det då är lika fördelaktigt att ha tillgångar i investeringssparkonto eller kapitalförsäkring återstår att se. Fördelen med investeringssparkontot är då att det är lätt att lyfta ur placeringen. En del kapitalförsäkringar kan vara lika lätta men det finns också de som har uttagsrestriktioner. Det är också en skillnad som det är bra att vara uppmärksam på.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.