Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Det är roligt att se sig omkring i semesterlandet och stanna där man vill. Hyrbilsfirmorna är många på turistorterna och de försöker att överträffa varandra med lockande erbjudanden. Men väljer du fel kan det bli en riktigt dyr utflykt.

Det viktigaste att tänka på när du hyr bil utomlands är försäkringarna.

Det är sällan som försäkringar är inkluderade i det första priset du får. Men begär du att få hela försäkringspaket kan du å andra sidan riskera att betala mer än du behöver. Då ingår även delar som redan finns i hemförsäkringens reseskydd.

Det viktiga är att du får ett försäkringsskydd som motsvarar svensk trafikförsäkring. Den kallas ”third party liability”. Kontrollera också att försäkringsskyddet gäller både förare och passagerare och att den täcker skador på bilen.

När det gäller USA ska man vara särskilt noga med att ta tilläggsförsäkringar. De grundförsäkringar som ingår är ofta usla med mycket låga försäkringsbelopp. Räkna med att ett bra försäkringsskydd i USA kan kosta nästan lika mycket som hela bilhyran. I Europa är det enklare, där ska ingå ett Basic/standard Cover som ger ett bra grundskydd.

Om flera personer kommer att köra bilen är det också viktigt att namnen på samtliga förare finns med på kontraktet. Det kan kosta lite extra. Men skulle något hända, och någon som inte står på kontraktet kör, gäller inga försäkringar. I Sverige gäller vanligen att du som hyr är ansvarig om du överlåter bilkörningen på en annan person. Men namnet behöver inte finnas med på kontraktet.

En del av försäkringserbjudandet brukar vara en självriskreducering. Internationellt kallades den CDW. Om något händer får du som bilhyrare betala en självrisk även om det finns en försäkring. Den kan vara omkring 12 000 kronor. Med en självriskreducering blir den cirka 600 kronor.

Det är ofta lättare att boka hyrbilen redan i Sverige. Det enklaste är att göra det på nätet. Du kan göra beställningen på svenska och du bokar hos någon som vet vilka försäkringar som redan finns i din hem- eller reseförsäkring. Du kan ofta få ett lägre pris hos samma uthyrare om du bokar och betalar i Sverige. Det gäller till exempel om du ska hyra bil i Spanien eller på Kanarieöarna. Vågar du ta risken att välja en lokal uthyrare och hyra på plats kan du ofta få ett pris som understiger märkesuthyrarnas. Men då är det extra viktigt att kontrollera vad som ingår och inte.

Du kan antingen hyra direkt av uthyraren eller gå via en hyrbilsförmedlare. I det senare fallet har du avtal med två parter och i värsta fall kan de hänvisa till varandra vid problem. Hyrbilsförmedlaren har fördelen att du får en bra översikt över alla märkesuthyrares bilstorlekar och priser.

Glöm inte att kolla om du har möjlighet till rabatter hos märkesuthyrarna. Flygbolagskort och andra bonuskort ger ofta möjlighet till rabatt eller utnyttjande av poäng hos uthyrarna. Även vissa medlemskap kan ge rabatt.

När du hyr bilen blockas vanligtvis en summa på ditt kort, ibland kallat reserverat belopp. Det kan vara en stor summa, ofta kring 10 000 kronor men även mer. Hyrfirman vill vara säker på att det finns pengar att betala eventuella skador, bensin med mera. När du lämnar tillbaka bilen ska det reserverade beloppet försvinna. Men reservationen innebär att du inte kan använda hela summan du har i kredit på ditt kort till annat. Det kan vara viktigt att tänka på när du hyr bil och också gör reservationer på olika hotell, flygbolag och andra som också har för vana att reservera belopp. En reservation ska förvinna omgående, men har den inte gjort det efter fyra-fem dagar bör du kontakta din bank. Banken måste dock noga granska vad det är för reservation, annars kan banken få problem med den du handlat hos. Ibland krävs det att du själv tar kontakt med biluthyraren och ber dem ta bort reservationen.

När du hämtar bilen är det viktigt att se till att alla skador, minsta lilla repa, är noga angivna i uthyrningsdokumentet. Ta gärna foton. Och när du lämnar tillbaka bilen bör du gå igenom bilen noga och se till att du får ett kvitto som visar att du inte orsakat några skador. Därför kan det bara bra att vara ute i god tid när bilen ska lämnas tillbaka och inte bara droppa nycklarna i en box.

Om du hyr bil i Sverige för att köra med den utomlands måste du se till att det står tydligt i kontraktet att du får göra det och till vilket eller vilka länder. Många länder, framför allt österut, är inte tillåtna att köra till. Det kan också finnas en avgift för att köra till andra länder.

Vill du lämna bilen i ett annat land finns den möjligheten hos några av de stora kedjorna men det brukar kosta flera tusen kronor. Ska du köra mellan två platser inom ett land kan det finnas erbjudanden hos vissa uthyrare, medan det hos andra kan bli mycket dyrt.

Tullen håller ett vaksamt öga på hyrbilar som körs in och ut ur landet. Därför är det viktigt att du har alla papper i ordning även om du bara kör och tillbaka över bron till Köpenhamn under dagen för att gå på zoo.

Ett alternativ till hyrbil är att hyra bil med chaufför. På många platser runt om i världen, där bilar är mycket dyrbara och lönerna låga, kan det bli billigare. Det kan också vara skönt att slippa ta ansvar för bilkörningen om det till exempel går mycket djur på vägarna. Är du inte van vid elefanter och kameler på vägarna kan det vara skönt att överlåta bilkörningen på proffs.

Ofta är dessa chaufförer i praktiken utmärkta guider. Vid ett tillfälle slutade en sådan utflyktsdag med en trevlig testund hemma hos chauffören och hans familj.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.