Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Vårt välstånd har ökat genom att vi specialiserat oss och gör det vi är duktiga på. Ett monetärt system av något slag möjliggör detta. Med välståndet har även möjligheten att bygga upp sociala skyddsnät och trygghet för medborgare vuxit i vårt samhälle. Och därmed skatterna. Även om skattetrycket har sjunkit i procent finns fortfarande skatter som motverkar specialiseringen och dess fördelar. Jag tänker på skattekilarna, den skatt som gör det mer lönsamt att själv ta ledigt från jobbet och exempelvis måla om huset än att anlita en fackman/-kvinna. Även om den personen arbetar snabbare än jag själv. Arbete som har hög utbytbarhet, något som sällan gäller bilreparationer idag eller produktion av skor och tvättmaskiner.

Köp av professionella tjänster har ur den synvinkeln varit exceptionellt kostsamma under många år och även lockat till köp av svartarbete. Men politikerna har också av och till ändrat på detta genom att införa ROT- och RUT-avdrag. Det är i mina ögon ett högst motiverat avdrag. Utan avdrag behöver man komma upp i en månadsinkomst på över 100 000 kronor innan det lönar sig att anlita en hantverkare eller lokalvårdare, om personen jobbar dubbelt så snabbt som man själv. Den som har lägre inkomst tjänar på att ta tjänstledigt och själv göra jobbet. Det vill säga de flesta av oss.

Kan den man anlitar i stället jobba tre gånger så snabbt går gränsen något lägre, vid knappt 70 000 kronor. Men det handlar också om merparten av löntagarna.

Med HUS-avdrag på 50 procent av arbetskostnaden blir det en helt annan situation. Om hantverkaren jobbar dubbelt så snabbt är det lönsamt för alla som har en inkomst på 29 000 kronor eller mer att anlita ett proffs eller 19 000 kronor om han/hon jobbar tre gånger så snabbt. HUS-avdraget har bidragit till effektivisering och specialisering – viktiga faktorer för utveckling och sysselsättning.

I år har tyvärr ROT-avdraget sänkts till 30 procent. Av Skatteverkets statistik att döma har det skett en tydlig minskning av begärda avdrag i år. Klart är i alla fall att gränsen för utbytbarheten med egen arbetsinsats har höjts kraftigt. Det kan vara svårt att värdera hur stor tidsvinsten blir när man anlitar någon, men med samma sätt att räkna har nu gränsen höjts till 73 000 kronor om hantverkaren arbetar dubbelt så fort, medan gränsen fortfarande är ganska låg, 27 000 kronor, om arbetet går tre gånger snabbare. Utgångspunkten i min beräkning är en timkostnad på 500 kronor. Den kan ligga på högre eller lägre nivå, men det ger ändå en hint om var gränserna kan gå.

Fortfarande är avdrag för RUT-tjänster värda 50 procent. Det vore bra att återställa ROT till 50 procent. Höga skattekilar är bromsklossar i samhällsekonomin. Höga kostnader för köp av tjänster är grogrund för svartarbete. Ingetdera är önskvärt för ett välfungerande land.

Husavdrag är en skattesubvention för vissa slags arbeten som utförs i eller i nära anslutning till en bostad eller fritidsbostad.

Läs även: Rot och Rut i ditt hus

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.