Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Riksgälden fastställde på torsdagen en ny, lägre, nivå på den statslåneränta som ligger till grund för beskattningen av investeringssparkontot och kapitalförsäkringen. Det skulle betytt lägre skatt nästa år men nu blir den istället högre.

Statslåneräntan för den 30 november 2015 ligger till grund för nästa års beräkning av schablonintäkten och därmed skatteunderlaget för ISK och kapitalförsäkring. Räntan har satts till 0,65 procent, ned från 0,9 procent som är den statslåneränta som gäller för 2015.

Båda sparformerna har en årlig schablonskatt på hela det kapital du sparat. Istället slipper du skatta för vinster men har inte heller möjlighet till förlustavdrag. Kapitalet beräknas vid ett antal tidpunkter på året och snittet av mätningarna ger det kapitalunderlag som ska beskattas.

Har du ett kapitalunderlag på 100 000 kronor i en ISK eller en kapitalförsäkring betalar du för 2015 en skatt på 270 kronor (100 000 x 0,009 x 0,3).

Med samma beräkning skulle skatten för 2016 blivit 195 kronor.

Men 2016 blir det dyrare än 2015. I regeringens vårbudget låg ändrade regler som ska gälla från årsskiftet. Nu ska 0,75 procentenheter läggas till statslåneräntan och totalt får det inte bli mindre än 1,25 procent.

Det innebär att schablonintäkten nästa år höjs till 1,4 procent (0,65 +0,75). Har du ett kapitalunderlag på 100 000 kronor blir skatten därmed 420 kronor.

Växer ditt kapital med mer än 1,4 procent har du alltså tjänat på att ha ISK. Därmed är det också en ren förlust att ha kontanta medel eller vanliga räntefonder i en ISK eftersom avkastningen är lägre än skatten.

Men fortfarande är ISK och kapitalförsäkring attraktiva förvaltningsformer, särskilt om du satsar på aktier och aktiefonder, har en bra värdeutveckling och gör många affärer. När det gäller kapitalförsäkringen har det också betydelse om och i så fall hur höga avgifter du betalar för försäkringsskalet.

Men räknar du med att dina placeringar kommer att falla i värde kan du lämna förvaltningsformen och istället välja direktägda fonder och aktier för att kunna utnyttja förlusterna. I vissa kapitalförsäkringar finns dock uttagsbegränsningar.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.