Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Efter all planering och firande av jul och nyår infinner sig en slags helgkoma. Skönt att bara koppla av, njuta av eventuella vinterdagar eller bara av att allt är tillbaka i vanlig lunk igen.

Men det kan vara klokt att snart lyfta blicken igen. Det kan betala sig att vara ute i god tid med sommarplanerna. Om önskan är att resa utomlands är det hög tid att boka resa. Tidiga bokningar ger ofta låga priser. Dessutom är valmöjligheterna större. Alternativet är att vänta för att haka på sista-minuten-erbjudanden.

Vart ska man ta vägen i år för att få ut mycket av pengarna? Rent valutamässigt skedde en del förändringar under 2015. Om de består ända fram till sommaren står skrivet i stjärnorna, men de kan ändå vara bra att känna till. Några länders valuta som svenska kronan blivit starkare gentemot är främst sydafrikanska randen, turkiska liran och brasilianska realen. Även euron, norska kronan, danska kronan, thailändska bahten, australienska dollarn, nya zeeländska dollarn och kanada-dollarn har fallit i värde.

Dyrare har det i stället blivit att semestra i Schweiz, Japan, Island, Storbritannien, USA, Singapore och Hong Kong.

I år lyfts några populära mål upp för semesterresan. Aten, Berlin, Kroatien och Ljubljana i Slovenien (Europas miljöhuvudstad 2016). Boston kan bli ett attraktivt resmål då flera flygbolag nu har linjer direkt från Köpenhamn och även från Västerås. Men då handlar det om bekvämlighet, inte en valutafråga.

Bortsett från att det är ett oroligt område i världen blir semesterresan till Turkiet prisvärd. Varken Sydafrika, Thailand eller Australien är de mest angelägna resmålen för sommarsemestern. De resorna kan bli aktuella att planera senare under året. Och då hålla ett öga på hur valutorna rör sig. Några resmål jag själv tolkar som rätt heta är Syditalien, Mallorca, Portugal och ja, även om lite svalt så, Svalbard.

Några exempel för en familj med två vuxna och två barn. Flyg, en vecka på hotell med enbart frukost:

Kroatien mellan 15 000 och 25 000 kronor.

Bulgarien mellan 13 000 och 18 000 kronor.

Turkiet mellan 8 000 och 13 000 kronor.

Till Norge och Danmark kan man resa på egen hand med bil och boka efter vad som passar plånboken. Priser på stugor varierar stort. Att hyra husbil kan vara bekvämt, men blir knappast billigare än att hyra stuga eller bo på kro eller B&B.

Några exempel för två vuxna. Flyg, en vecka på hotell med frukost:

Berlin mellan 5 000 och 16 000 kronor.

Lissabon mellan 9 000 och 17 000 kronor.

Amalfikusten mellan 12 000 och 20 000 kronor.

Det här var resultatet av några sökningar på paketresor. Många föredrar att boka flyg och hotell på egen hand. Det kan löna sig. Oavsett vilka planer man har är det ändå klokt att ha en god marginal i sin reskassa. Valutor kan ändra sig. Saker kan hända eller dyka upp som gör att man behöver mer än man tänkt sig. Resan brukar bli roligare om man kan göra det man önskar på resmålet och slipper besvärande efterräkningar.

Att planera resa är en repetition. Att resa är själva föreställningen.

 

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.