Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Pågår politiskt poängfiske kring premiepensionen? Även om den parlamentariska pensionsgruppen en gång fattade gemensamt beslut om vårt senaste pensionssystem så var inte alla förtjusta i premiepensionens utformning. När problem nu uppstått kring några fondförvaltare finns risk för övertoner och tvära kast. Hur ska då jag som privatperson tänka?

Det stormar av och till kring premiepensionen, den del av allmänna pensionen vi får placera själva i olika fonder. Flera statliga utredningar om möjliga förändringar har sett dagens ljus. I grunden finns olika syn på om vi medborgare är tillräckligt kloka för att göra informerade val eller om vi bara är offer och behöver skyddas och styras.

I några utspel nyligen har statsminister Stefan Löfven tyckt till om att premiepensionssystemet kan läggas ned så att ingen ska kunna bli lurad, tidigare finansmarknadsministern Peter Norman om att slopa de egna valen och att Sjunde AP-fondens kapitalförvaltning ska upphandlas samt tidigare riksgäldschefen och vice riksbankschefen Thomas Franzén om att folk fastnat i systemet och därför bör systemet successivt fasas ut genom att allt nysparande går till icke-väljaralternativet.

Det är radikala förslag, men som det är pensionsgruppens uppgift att hantera och utreda. Nu spär utspelen säkert på oro och missnöje bland pensionsspararna. I stället kunde man uttryckt att vi ska se till att systemet ska bli mer robust så att alla kan lita på det statliga pensionssystemet. Möjligheten att pensionsgruppen skulle besluta om att slopa fondvalet helt är inte särskilt realistiskt.

Flera tidigare förändringar har dock varit bra. En är att det numera går att aktivt välja icke-väljaralternativet, AP7 Såfa, även om man redan valt andra fonder. Det gick inte tidigare. Ett annat är att rådgivarföretag inte längre kan komma åt inloggning och göra massflytt av fonder för sparare.

Förslag har tidigare lagts fram om att antalet fonder borde begränsas. Det vanligaste argumentet för att valet för premiepensionen är orimligt att göra är att antalet fonder är för stort, 853 stycken just nu. Ett mycket märkligt argument, då det just handlar om ett fritt val. Och alla måste inte välja. Sjunde AP-fonden, statens alternativ, har gått mycket bra. Men de som vill välja ska då ha tillgång till ett ordentligt utbud. Vilka kriterier som skulle gälla för att inte få finnas på fondtorget är knappast någon lätt uppgift att ta fram.

Jag kan till och med tänka mig att antalet fonder man kan placera i borde utökas för att höja attraktionen med fondvalet. Idag kan man som mest ha fem fonder. Varför inte utöka antalet till exempelvis tio?

En utredning la nyligen fram ett förslag om att spararna med jämna mellanrum ska bekräfta sina val. Bekräftar man inte skulle pengarna flyttas med automatik till AP7 Såfa. Det kan vara bra att inaktivitet bryts, men det kan vara problematiskt med sådan negativ avtalsbindning som det i realiteten blir.

Det viktiga nu gäller att säkerställa att pensionsspararnas pengar inte hamnar hos fondförvaltare som är oseriösa. Pensionsmyndigheten har begärt utökat mandat för att granska, kontrollera och godkänna fondförvaltare. Den vill även införa ett sparskydd och få till ett samarbete med Finansinspektionen och Konsumentverket. Förslagen är utmärkta och ett steg i rätt riktning. Innan dess kan det vara klokt att som sparare använda sunt förnuft och magkänsla och undvika mindre kända förvaltare.

 

Råd för premiepensionsvalet till dig som…

 

…saknar intresse och vilja att gå djupare in i frågan:

Då är AP7 Såfa, icke-väljaralternativet, ett bra alternativ. Det har en hög risknivå, men passar de flesta, då det anpassar vikten mellan räntor och aktier efter ålder.

 

…vill välja annan viktning:

Då finns en räntefond och en aktiefond inom AP7. Där kan man själv välja annan vikt mellan fondtyperna. Någon kanske vill vikta över mot räntesparande senare än vid 56 års ålder. En annan kanske vill ha kvar högre aktieandel än 63 procent vid 66 års ålder. Även tre färdiga statliga portföljer finns där viktningen mellan fonderna inte ändras med åldern.

 

…vill göra ett eget val:

fondvalsguiden går det att få hjälp att välja bland fonderna. I början ska en risknivå väljas. Det krävs att man placerar i fem fonder av olika slag här. Valet av de olika fondtyperna blir mer begränsat i varje kategori och ger inte en känsla av ”finns i sjön”. Klicka på rubriken över en kolumn för att få fonderna sorterade i högst/lägst. Gå samtidigt in på en jämförsajt för att se fonders rating, hur de bedöms ha presterat jämfört med andra av samma slag.

 

…vill ha större frihet i valet:

Genom att logga in på Mina sidor på Pensionsmyndigheten går det att söka och välja fonder fritt. Till exempel att bara välja en eller ett par fonder eller att välja olika förvaltare för samma typ av fond.

 

När vi nu en gång har byggt upp för fondval i premiepensionen är det klokt att behålla systemet. Även om det inte är en majoritet som gör aktiva val är det många som ändå har nytta av det, som har orsak att lära sig mer om värdepappersmarknader och omvärldsfrågor, som leder till en bredd och konkurrens mellan fondförvaltare och som ger en riskspridning i förhållande till inkomstpensionen.

Först av allt måste nu staten se till att ställa krav på och kontrollera vilka förvaltare som får finnas på fondtorget. Samt ordna med ett sparskydd. Det är det minsta vi sparare kan kräva!

 

SE OCKSÅ: Så skyddar du dig mot nästa Allra

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.