Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Nyss kom det orangea kuvertet – nu kommer det röda kuvertet. Ett kuvert som kan innehålla minst lika mycket, och ofta mer.  Med en stunds eftertanke och en liten åtgärd kan det dessutom bli ännu mer.

Det röda kuvertet som går ut i dagarna kommer från Collectum och det är bara privatanställda tjänstemän med kollektivavtal som får det. Innan maj månad ska alla 1,8 miljoner berörda ha fått sina kuvert.

Tjänstepensionen har stor betydelse för livet som pensionär och ju högre inkomsten var desto viktigare är den. I snitt får privatanställda tjänstemän 7 700 kronor per månad i tjänstepension, mätt i dagens penningvärde. Men det är stor skillnad över landet. Minst får de i Övre Kalix, 3 100 kronor och mest i Danderyd, 27 100 kronor. Allt enligt Collectum.

Men de allra flesta av oss har pensionspengar i fler än i dessa två kuvert. Det enklaste sättet att få en överblick är att gå in på minpension.se och få sin egen prognos. Där går det också att göra olika simuleringar för att se hur pensionerna förändras om arbetslivet förlängs eller förkortas eller om olika pensioner tas ut vid olika tillfällen och olika länge.

En tur in på Collectums hemsida kan också vara bra för där finns möjligheten att titta närmare på alla tjänstepensionerna enligt ITP-avtal. Vad gjorde du för val en gång i tiden? Är det val som passar bra i dag? Kanske vill du byta förvaltare och flytta dina pengar. Då är det här du gör det.

I det senaste avtalet pressades fondavgifterna ytterligare och det är ett bra och prisvärt utbud som de ansluta fondbolagen erbjuder.

Det är också bra för den som inte vill välja eller har tröttnat på fonder och vill låta någon annan ta hand om pengarna. Då placeras de hos Alecta i en traditionell försäkring. Alecta har under många år haft en av de högsta avkastningarna till den kanske allra lägsta avgiften.

Kanske valde du en gång i tiden att ha ett efterlevandeskydd. Med åren har barnen blivit vuxna och klarar sig själva och familjeskyddet du en gång i tiden valde kanske inte behövs längre.

Har du återbetalningsskydd på tjänstepensionen finns det också anledning att fundera. Återbetalningsskyddet kostar inte men å andra sidan får du inte del av arvsvinsterna från andra sparare. Det är de pengar som ännu inte betalats ut till någon som avlider och som saknar återbetalningsskydd. Med åren kan det bli stora tillskott till övriga sparare. Det finns beräkningar som visar att den som inte har återbetalningsskydd under hela spartiden får uppåt 20 procent högre pension.

Men du kanske vill se om så att den du lever med klarar sig om du går bort. Ett alternativ är en vanlig livförsäkring, enskild eller gruppförsäkring. Då kan du välja det belopp som du vill ska falla ut. Den passar särskilt bra för unga par med barn. Det har inte kommit in så mycket på pensionskontot så efterlevandeskyddet där är inte så stort. Däremot är ofta bolånen höga och ska det finnas en chans för familjen att bo kvar och klara sig drägligt kan det krävas ett större engångsbelopp. Dessutom är det bra att ta en livförsäkring tidigt i livet eftersom det krävs en hälsoprövning för att få den (en betydligt enklare för gruppliv).

I dag finns det livförsäkringar som gäller uppåt 85 års ålder. Men då är det givetvis ganska höga premier.

Det är ändå bra att inte bara förlita sig på återbetalningsskyddet under de senare pensionärsåren då en i paret blir ensam. Det mesta av tjänstepensionen är troligen förbrukad så det blir inte så mycket som betalas ut. Dessutom är det bara de gifta kvinnor som omfattas av övergångsreglerna som får änkepension i dag. Därför är det viktigt att också ha vågat tänka tanken att den ena kommer att gå bort först och sett över vad det innebär ekonomiskt. Det är också särskilt viktigt om det finns barn som inte är gemensamma eftersom särkullsbarn har rätt att få ut sitt arv direkt.

När det röda kuvertet nu kommer finns det alltså all anledning att öppna det och fundera över framtiden.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.