Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Nu kommer chefen med julklappar. På många arbetsplatser delas det i dagarna ut gåvor till de anställda. Men det gäller att ge rätt gåva på rätt sätt.

I juletid brukar vi bli mer givmilda och hos företagen blir det allt vanligare med ideella gåvor. Ibland väljer företaget att ge ett bidrag till något välgörande ändamål och kalla det julklapp till de anställda. Det kan också kännas bra att arbeta för någon som tar ett socialt ansvar istället för att komma med en dussinpresent av sämre kvalitet.

Företaget får inte göra avdrag för den ideella gåvan och för de anställda händer ingenting ekonomiskt.

Men om de anställda uppmanar arbetsgivaren att istället för julklappar skänka pengarna till något välgörande ändamål kan det bli problem. Pengarna är att betrakta som en kontant ersättning, en lön, och därmed ska den anställda skatta för beloppet som inkomst. Därmed ska arbetsgivaren också betala arbetsgivaravgift på beloppet.

Grundregeln är att julgåvor aldrig får vara pengar. Det går däremot bra med presentkort så länge som de inte kan lösas in mot kontanter.

Julgåvan får kosta högst 450 kronor inklusive moms per anställd. I det beloppet ska även ingå kostnader arbetsgivaren har för att köpa in, transportera eller på annat sätt administrera gåvorna. Är gåvan värd mer än 450 kronor blir hela beloppet skattepliktigt.

Är du anställd i ditt eget företag har du alltså möjlighet att köpa något till dig själv för samma summa, utan att det blir skatt varje sig för dig eller ditt bolag.

När det kommer till julgåvor till kunder är det däremot hårdare regler. Gåvan får bara ha ett ”obetydligt värde” som reklampennor, kalender eller liknande. De ska också lämnas till ett ”större antal” personer/kunder för att vara avdragsgilla, enligt Skatteverket. Att komma med en stor, dyr julkorg till den viktigaste kunden är alltså inte okej om det ska bli något avdrag för gåvan.

Är det en gåva i samband med någon särskild händelse, som efter en avslutad affär, får gåvan till kunden vara värd högst 180 kronor exklusive moms.

I jultider är det också vanligt att företaget bjuder kunder på julbord. Julbord eller julfest är en skattefri förmån för anställda.

Skatteverket är tydlig med att avdraget för arbetsgivaren inte får vara större än vid vanlig extern representation, 90 kronor per person exklusive moms. Men här går det också att göra avdrag för underhållning och annan kringkostnad med 180 kronor per anställda. Det går även att bjuda in pensionerade anställda och anställdas familjer på dessa arrangemang. Då gäller samma två beloppsgränser för dem.

Skatteverket godkänner dock bara högst två avdragsgilla personalfester per år. Så den som tänkt sig både julbord och julgransplundring får vackert avstå från avdragsgilla företagsfester resten av året.

Ett alternativ för att få ett större avdrag är att göra en del av festligheterna som sponsring. En lokal idrottsförening kan få en summa för att klubbens medlemmar tar hand om garderoben på julfesten. Det är inte summan utan marknadsvärdet av sponsringen som är avdragsgillt för företaget. Med andra ord inte pengarna till föreningen utan värdet av att de tar hand om garderoben som ska räknas. Det finns många fällor kring sponsring så det är bäst att kontrollera med revisorn eller Skatteverket i förväg.

Ytterligare en fälla är frågan om julgåvan eller julfesten för kunden är att betrakta som en muta. Här är det viktigt att se vilka som bjuds och varför. 180-kronorsgränsen är bra att hålla sig till.

För den som vill vara extra försiktig när det gäller att ta emot gåvor kan det vara bra att hålla sig till pocketboksregeln. På en kurs kring mutor för offentliganställda för några år sedan togs pocketboken upp som en bra måttstock. En gåva som motsvarar värdet av en pocketbok ansågs helt okej. Motsvarande värde i form av en tårta för ett antal personer eller en enklare blomsterbukett ansågs också vara inom pocketboksgränsen.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.