Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Regeringen vill ta bort skatteavdraget för gåva. Tajmingen kunde inte bli mer fel. Ändå är det ett klokt förslag.

Det står klart redan nu att regeringen kommer att föreslå att skatteavdraget för gåvor tas bort från årsskiftet. I dag kan vi skänka upp till 6 000 kronor och få en skattesänkning med 1 500 kronor. Vi måste ge minst 2 000 kronor per år och minst 200 kronor vid varje tillfälle för att få detta 25-procentiga avdrag i deklarationen.

Det var för fyra år sedan som den dåvarande regeringen lanserade avdraget. Drivande i den regeringen var kristdemokraterna under ledning av Göran Hägglund.

Hjälporganisationer och olika religiösa samfund, som lobbat stort för avdraget, jublade lika högt som de i dag protesterar. Men faktum är att den statliga utredaren Hases Per Sjöblom hade avrått från reformen i sin utredning 2009 och pekat ut en rad problem som kontroll och EU-anpassning.

Avdraget gäller bara för gåvor till utvalda hjälporganisationer och forskningsstiftelser. Det är alltså Skatteverkets sak att godkänna vilka som är tillräckligt goda. Den som tycker att det bästa sättet att få slut på krig och svält i en region är att hjälpa en befrielserörelse kan glömma avdraget. Skatteverket har också tagit på sig ett ansvar som myndigheten inte borde ha i och med att godkännande i praktiken blir en kvalitetsstämpel på mottagaren.

Visst är det mycket vi vill stödja och hjälpa. Särskilt när vi ser den största flyktingströmmen sedan andra världskriget. Förslaget att ta bort avdraget kan lätt ses som att regeringen just nu vill motarbeta människors vilja att bidra. Det är en olycklig tajming.

För mig och många andra är det självklart att ha månadsöverföringar till olika hjälporganisationer.

Men frågan är om det ska ske med skattemedel och ökad byråkrati. Det finns annat som känns mer angeläget att finansiera över statsbudgeten i tider av hög arbetslöshet och ökade klyfter i samhället.

Och är skatteavdraget egentligen är viktigt för hur mycket vi vill ge? Avdrag eller inte avdrag. För mig är det självklart att fortsätta att ge. Och så tror jag att det är för de allra, allra flesta.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.