Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Bonusmamma, helgpappa, styvmor, plastförälder eller vad det kan heta. Det är inte ovanligt att barn lever med separerade föräldrar i dagens samhälle, men hur vanligt är det? Och vad behöver föräldrar tänka på när det gäller ekonomin?

SCB presenterade i senaste tidskriften Välfärd statistik över hur stor andel av omyndiga barn det är som lever med båda sina biologiska föräldrar. Och det är nog mer än de flesta skulle gissa. Tre av fyra barn som är 17 år och yngre bor tillsammans med båda sina föräldrar. 2 miljoner barn finns i den åldern så det är 1,5 miljon som gör det. En halv miljon barn bor med en ensamstående förälder (18 procent) eller med en förälder tillsammans med styvförälder (7 procent).

Fast ju äldre barnet är desto vanligare är det att bo i ny familjekonstellation eller med ensamstående förälder. Bland 17-åringar är det hela fyrtio procent som gör det. För föräldrar som ska separera kommer flera ekonomiska frågor upp som rör barnen.

Underhåll
Underhållsbidrag ska ni som föräldrar själva komma överens om. Det finns vissa riktlinjer som Socialstyrelsen en gång drog upp. På Försäkringskassans hemsida finns information och en räknesnurra att använda.

Många har ändå gått via Försäkringskassan, som betalat ut underhållsstöd till boföräldern medan underhållsföräldern betalat till kassan utifrån sin inkomst och antalet barn. Från och med 1 oktober i år har Försäkringskassan börjat överlämna ansvaret till föräldrarna att ordna med betalning utan att blanda in den statliga myndigheten. Det sker när betalning skett felfritt i sex månader. Denna lagändring trädde i kraft 1 april i år.

Tänk på att underhåll inte självklart ska vara på miniminivån som underhållsstödet ligger på.

Övriga omkostnader för barnet

Barn har olika fritidsaktiviteter, föräldrar har olika semestervanor, barnet kanske ska resa en bit mellan föräldrarnas bostäder, i framtiden kan det komma utrustningsbehov, önskan om språkresor osv. Alla dessa frågor måste man fundera igenom tillsammans hur de ska lösas, vem som ska göra vad, skjutsa t.ex., och hur kostnader ska fördelas, i samband med separationen men också senare.

Tänk på att du kommer att möta ditt barns andra förälder i många framtida situationer (konfirmation, student, bröllop, dop osv).

Styvförälder in i bilden

Hur kostnader ska fördelas när du som förälder flyttar ihop med ny partner med egna barn blir en ny frågeställning. Det handlar om hur det kan bli rättvist mellan barnen och hur mycket ni ska bidra med till det gemensamma hemmet om ni har olika stora barnkullar, t.ex.
Tänk på att er relation är värd att vårda. Ha en generös inställning. Livet blir aldrig millimeterrättvist, men barnen ska få känna sig lika mycket värda.

Barnets besparingar

Har ni sparat en längre tid för barnets räkning är det klokt att se till att ni som förmyndare båda måste godkänna uttag och förvaltning. Eventuellt fortsätter ni att spara på var sitt håll i stället för att fylla på det tidigare, om det känns bättre.

Tänk på att om du sparar till barn i ditt eget namn är det klokt att komplettera med testamente, speciellt viktigt om du gifter om dig.

Efterlevandeskydd och arv

Gå igenom eventuella efterlevandeskydd och testamenten så att egendom går till ”rätt” person. Speciellt TGL’n, tjänstegrupplivförsäkringen på jobbet, behöver du kolla. Kanske är det inte din förra partner utan snarare barnen som ska få del av försäkringsskydd och arv. Fritidshus som gått i din släkt kanske du vill ska gå vidare till enbart dina barn och inte till en ny släkt, vilket kan bli fallet om du gifter om dig. Tänk på att efterlevandeskydd i pensionen sänker din egen pension. Ofta bättre ha grupplivförsäkring fram till 65 år, med barnen som förmånstagare och/eller din nya partner.

Se även: Så tryggar ni barnens ekonomi vid separation 

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.