Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Drömmen om landet vaknar till liv när solen börjar värma och fritidshusannonserna lyser som tussilago i dikesrenen. Det är lätt att lockas med, men det finns minst lika mycket att se upp med när det gäller fritidshuset som permanentbostaden.

Steg 1: Fundera på hav och bilköer

Det första steget är att fundera på var fritidshuset ska ligga. Många lockas av havet, men då är också priserna högre. Dessutom är det viktigt att kunna ta sig till huset på en rimlig tid. I dag vill vi ofta kunna använda huset på helgerna och då får varken avstånd eller bilköer vara för långa.

Det är också en fördel om det går att enkelt åka och se till huset under vintern även om det inte används då. Mycket kan hända och en försäkring täcker bara en skada, inte följdskador. Om till exempel ett träd faller så att en ruta krossas täcks inte vattenskador som snö eller regn kan ställa till med inne i huset. Ett alternativ är att hitta ett hus där det går att få hjälp av bofasta grannar med att se till huset.

Steg 2: Räkna på renoveringar och avlopp

Det andra steget är att räkna på vad huset kommer att kosta – totalt sett. Det är räntor, el, vatten, försäkring, sopor och andra stående utgifter. Sopavgifterna är dessutom ofta högre för fritidshus och i skärgårdskommuner. I kommunernas miljöarbete ingår ofta att försöka inlemma fritidshusen i avloppsnätet eller att ställa krav på egna reningsanläggningar. Detta kan innebära kostnader på flera hundratusen. Har huset en modern anläggning som uppfyller alla miljökrav är det ett stort plus. Men kontrollera noga vilka miljökrav som finns och se om det innebär ytterligare kostnader och arbete för din del.

Se också till att besiktiga huset noga. Det är inte bara dyrt utan också jobbigt att behöva anlita hantverkare för att åtgärda fel på ett fritidshus, särskilt om det är långt från permanentbostaden och kanske långt ut i havsbandet.

Många fritidshus tillhör en samfällighet. Det är ett sätt att dela på kostnader för gemensam äng eller bryggor. Men det innebär också att det som majoriteten av medlemmarna beslutar måste alla följa. Om det ska göras stora investeringar i bryggorna får alla vara med att betala. Därför är det bra att även prata med någon från samfälligheten och höra vad som är på gång.

Steg 3: Renovering eller hängmattan

Det tredje steget är att räkna på tiden. Ett äldre fritidshus kan behöva mycket underhåll och reparationer. Det gäller att både ha tid och pengar för detta. Var inte för optimistisk med hur mycket tid du kan lägga på renoveringsarbete. Det kan vara skönt att ligga i hängmattan också. Tänk också på hur mycket tid trädgård, båt och annat kring huset kan ta. En stor fin gräsmatta är härlig för olika sporter men någon ska också klippa den. Glöm inte att kolla hur vattentillgången brukar vara. Återkommande vattningsförbud ger ingen bra krocketbana.

Steg 4: Gör upp med drömmar och förväntningar

Nästa steg är att göra upp med de egna förväntningarna. I en fritidshusdröm finns ofta bilden av att samla släkt och vänner. Men den bilden har en baksida. Det blir lätt en semestertillvaro som mer liknar värdshusvärdens. Det är inte fel om det ligger ett pensionat i närheten som kan erbjuda en alternativ inkvartering.

En klok fritidshusägare har också från början tänkt igenom hur arbete och kostnader ska fördelas när gästerna strömmar in. Det charmiga torpet med kran på husknuten kanske inte känns så gulligt längre när regnet öser ner och stordisken efter släkten som åkt måste diskas utomhus.

Prata igenom vilka förväntningar som finns inom familjen och vad alla längtar efter att få göra. En egen ö med begränsad yta och utan grannar kanske blir helt fel. I många fritidshusområden och på skärgårdsöar finns sommarföreningar som ordnar midsommarfirande, seglarskola och morgongympa vilket också kan berika sommaren och ge nya vänner.

Testa genom att hyra

Ett sätt att hitta det rätta fritidshuset på den rätta platsen är att börja med att hyra något i området. Allt fler inser att fritidshuset också kan innebära inkomster i form av uthyrning. Även om veckopriset är högt kan det vara värt det för möjligheten att provbo på en plats. Kanske du till och med kan lyssna runt och se om det finns någon som är på gång med att sälja sitt ställe och vara först med att ge ett bud. Och nästa sommar kanske det är du som sitter på verandan och ser ut över havet.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.