Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Den som passerat 61 år har säkert blivit uppvaktad av ett eller flera bolag som vill sälja in idén om att ta ut sin allmänna pension i förtid fast man fortfarande jobbar. Lockelsen handlar om att säkra en del av sin pension då efterlevandeskydd saknas och att kunna förvalta pengarna så att de växer bättre.

Det sistnämna kan sägas vara rent nonsens. I alla fall för de flesta löntagare. Det krävs ett mycket högt risktagande på väldigt få år för att lyckas åstadkomma en tillräckligt bra utveckling. De sista åren i yrkeslivet är pensionskapitalet som högst. Uppräkningen sker med inkomstindex (ibland balansindex). Det ger en bra värdetillväxt, som är svår att kompensera om man börjar ta av kapitalet. Man missar ju avkastningen på skattekronorna. Dessutom är uppräkningen de närmsta åren just nu högre än normalt eftersom balansindex ska kompensera för tidigare år med nedräkningar.

Något efterlevandeskydd för inkomstpension och tilläggspension finns inte för efterlevande som passerat 65 år. Det är korrekt. Det är det som möjliggör livsvarig utbetalning. För premiepensionen kan man välja att den ska betalas ut så länge någon av makarna lever. Premiepensionen för dem som nu går i pension är ofta rätt liten och ger därför ett begränsat skydd.

Det finns tillfällen när förtida uttag kan vara bra eller i alla fall ok. Men då kan man ordna det på egen hand utan att blanda in någon kapitalförvaltare som man kan misstänka vill dra nytta (läs: avgifter) av dina pengar.

Några situationer där det finns anledning att fundera över förtida uttag: Om man vet med sig att man inte kommer att leva länge, om man har en stor tjänstepension och inte står och faller med allmänna pensionen eller om man har enskild firma. Med enskild firma blir egenavgiften lägre ifall hela allmänna pensionen tas ut.

Det finns alltså fördelar och nackdelar.

Fördelar:

• Efterlevandeskydd saknas. Genom förtida uttag tar man hem och säkrar en del av pengarna.
• Man kan styra både placering och användning av pengarna tidigare.
• Med låg pension kan det bli lättare att få bostadstillägg senare, förutsatt att pengarna inte lagts på hög.
• Som företagare med enskild firma blir egenavgiften lägre vid uttag av hela allmänna pensionen, hela året.

Nackdelar – risker:

• Pensionen blir lägre resten av livet. Kan bli mycket sämre utfall, totalt sett, om man lever längre än genomsnittligt.
• Skatten kan bli högre då inkomsten läggs ovanpå lönen, än vad den skulle bli som pensionär.
• Ersättning vid arbetslöshet minskar drastiskt om man påbörjat uttag, även om man avbryter/gör uppehåll med utbetalningarna, vilket är möjligt med den allmänna pensionen. Eventuell änkepensionen sänks.

Det finns inget rätt eller fel med förtida uttag, det gäller bara att förstå konsekvenserna och dra rätt slutsats för egen del. Men att den dag man väl går i pension ta ut sina pensionsdelar som saknar efterlevandeskydd i första hand, det är en klok prioritering.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.