Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Nu får kommunerna 10 miljarder varje år framöver. Det löftet gav regeringen i dag. Pengarna ska gå till välfärden är beskedet, men det kommer att vara upp till varje kommun hur pengarna ska användas.

Hösten 2015 fick kommunerna tio extra miljarder. Nu ska tillskottet permanentas.  Varje år framöver ska tio nya miljarder delas ut till kommunerna. Det var regeringens löfte i dag. De kommuner som har störst behov ska få mest var beskedet. Men hur den verkliga fördelningen blir mellan alla kommunerna blir klart först i höstens budgetproposition. Det enda beskedet är att pengarna ska fördelas efter var behoven är som störst.

Men regeringen kommer inte att styra hur pengarna sedan används inom varje kommun. Kommunen ska prioritera helt fritt. Dessutom sas på dagens presskonferens att regeringen avser att ”minska antal styrsignaler” när det gäller kommunerna.

Ändå väljer regeringen att kalla det för ”välfärdsmiljarder” och talar om att pengarna ska gå till att anställda fler inom välfärden.  Ordet ”välfärdsmiljarder” lär vi höra upprepas många gånger framöver.

Anledningen till att beskedet kommer nu är, enligt regeringen, att det är bra om kommunerna redan nu kan förutse dessa pengar och därmed våga fastanställa fler. Men så länge inte fördelningen mellan kommunerna är klar haltar den förklaringen.

Regeringens förhoppning är att de återkommande tio miljarderna ska innebär att många fler får jobb inom välfärden. 10 000 nya anställningar är den beräkningen regeringen gör.

Det är bra om förhoppningen blir verklighet men vägen kan bli lång och det är inte otroligt att en och annan kommun gör andra prioriteringar.

Men om regeringens förhoppning slår in är det inte bara bra för alla människor som går från arbetslöshet till arbete, från deltid till en efterlängtad heltid eller från olika inhopp till ett fast jobb. Det skulle också vara en vinst om fler inte behövde gå ner i arbetstid eller säga upp sig för att täcka upp brister i vården, något regeringen också tog upp på presskonferensen. Det har länge påtalats som en av de viktigaste förklaringarna till kvinnors låga pensioner.

Vi kan också hoppas på att miljarderna leder till att de äldre som vill ha ett serviceboende ska få det. Vi skulle alla vinna på att det är lika självklart med en bra äldreomsorg som en bra barnomsorg. Det påverkar allt från den egna ekonomin till BNP-utvecklingen.

Den kanske viktigaste frågan fick vi dock inget svar på idag. Var ska de tio miljarderna tas ifrån? Risken finns att åtstramningar på andra områden leder till samhällsekonomiska förluster och färre jobb och då är frågan vilken vinst det blir med ”välfärdsmiljarderna”.

Förhoppningsvis klarnar det på onsdag nästa vecka när regeringen lägga fram vårpropositionen.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.