Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Sänkt skatt för pensionärer och minskad höjning av gränserna för statlig skatt – det är två av förändringarna som regeringen föreslagit inför nästa år.

Hur mycket handlar det om och hur förändras skillnaden mellan löntagare och pensionärer nu? Och kommer alliansen att sätta käppar i hjulet för regeringen?

Enligt lag ska skiktgränserna höjas med tillväxten i ekonomin varje år. Skiktgränserna avgör när statlig skatt på 20 respektive 25 procent börjar tas ut. Den regeln kom till redan i skattereformens i början av 90-talet med syftet att inte fler skulle komma upp i statlig skatt bara för att lönerna höjdes normalt. Regeln har frångåtts ett antal gånger både genom begränsade uppräkningar och genom återställare.

Uppräkningen varje år ska alltså enligt lag grundas på inflationen (juni-juni mellan åren) plus två procentenheter.

Inför 2018 var tidigare beslut att uppräkningen endast skulle ske med inflationen plus en procentenhet, precis som för 2017. Nu är förslaget att skiktgränserna bara ska höjas genom inflationsuppräkning.

Fler får betala statlig skatt

Jämfört med om lagen hade följts fullt ut innebär det att av beskattningsbar inkomst ska 8 800 kronor mer belastas med 20 procents skatt och gäller den som har passerat 38 230 kronor i bruttomånadslön. Och för den som har högre lön än 55 100 kronor ska 12 800 kronor mer belastas med fem procents skatt (värnskatten). Totalt handlar det om cirka 145 kronor mer i skatt per månad för dem som ligger under övre gränsen och totalt 200 kronor mer för dem över den gränsen.

Regeringen räknar med att ungefär 80 000 fler personer kommer upp i statlig skatt med detta förslag. Även marginalskatten höjs för dem som ligger i det här inkomstskiktet. Med en genomsnittlig kommunalskatt på 32,12 kronor och en statlig skatt på 20 procent är marginalskatten så hög som över 52 procent på medelinkomster. Ska man dessutom ta hänsyn till arbetsgivaravgiften så är marginalskatten på arbete på vanliga inkomster 63,6 procent, räknat på arbetsgivarens löneutrymme.

 Pensionärer får lägre skatt

Skatten för pensionärer föreslås i stället att sänkas. Gapet i skatt mellan löntagare och pensionärer ska tas bort för dem som har 14 000 kronor eller mindre i pension. Det sker genom att det förhöjda grundavdraget höjs. Förändringen är tänkt att påverka dem som har årsinkomster upp till 360 000 kronor.

Som mest ska skatten sänkas på pensioner på just runt 14 000 kronor. Det handlar om närmare 200 kronor i månaden. För den som har en pension på 20 000 kronor i månaden sänks gapet till löntagare med cirka 1 500 kronor per år, men skatten är fortfarande drygt 5 000 kronor högre. Och för dem med en pension på 30 000 kronor sänks skatten inte alls. Den kommer fortfarande att vara nära 15 000 kronor högre per år.

 …men det kan finnas hinder på vägen

Allianspartierna har synpunkter på regeringens förslag. Centern vill till exempel fälla vissa skattefrågor för regeringen, bland annat skattehöjningen genom begränsad uppräkning av skiktgränserna. Moderaterna och Kristdemokraterna har i stället tagit upp frågan att helt fälla regeringens budget inför 2018. Det skulle vara möjligt om Alliansen lägger ett gemensamt budgetförslag och får stöd av Sverigedemokraterna.

Hur det blir med den saken lär vi få se och höra om framöver. Än finns ingen enighet. Men för den sänkta skatten för pensionärer ser det ändå mest ljust ut oavsett hur detta slutar.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.