Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Det blir nu lättare att återköpa små pensionssparanden. Det är ett steg i rätt riktning, men det finns saker kvar att göra.

Små belopp i en mängd pensionssparanden. Det har många personer som varit med ett tag i yrkeslivet. Ofta är det orsak till irritation och det kan verka direkt löjligt att få besked om pension på en krona eller två.

Varför inte kunna flytta, föra samman eller helt enkelt avsluta de små skvättarna? Från och med 1 januari i år kan du det när det gäller det privata sparandet. Det är ett positivt steg på vägen för att förenkla för pensionsspararna, men det skulle behövas fler.

I samband med att avdragsrätten för privat pensionssparande nu har slopats är det bra att reglerna för återköp och förtida avslut av just de sparformerna har lättats upp.

Den som har sparat själv i individuellt pensionssparande i bank, IPS, eller i en pensionsförsäkring, men inte kommit upp i ett värde över 44 300 kronor kan nu ansöka om att ta tillbaka sparandet. Gränsen går vid ett prisbasbelopp och förändras alltså med inflationen från år till år. För en försäkring gäller återköp. För ett IPS-konto gäller förtida avslut.

Tidigare har det gått att göra återköp och förtida avslut genom dispens från Skatteverket, men vid en lägre gräns eller under vissa förutsättningar. Nu är det fritt fram att ansöka hos banken eller försäkringsbolaget. Det krävs alltså ändå att företaget godkänner det. Men Skatteverket behöver inte godkänna.

Det är en utmärkt förändring och ett steg på vägen för att förenkla för parterna. Individen kan få bättre koll på pensionspengarna och banken eller försäkringsbolaget får enklare administration. Samtidigt får staten in skattepengar.

Fördelarna för spararna är bland annat att det kan bli billigare och att placeringsbesluten blir färre och därmed enklare. Det blir mindre förvirrande att veta vad man överhuvudtaget har. Pengarna blir dessutom fria och inte inlåsta tills man är 55 år. Några kan säkert tycka att just det är en nackdel.

Det som betalas ut hamnar i inkomstdeklarationen för det år man begär återköp. Det gäller att se upp så det inte blir ofördelaktigt i onödan vad gäller skatten om man har hög marginalskatt nu, men lägre som pensionär. Man behöver också vara medveten om att det kan leda till kvarskatt. Skatten dras preliminärt och som sidoinkomst, alltså med 30 procents avdrag.

Sparalternativen för beloppet man får ut är de vanliga: fonder eller värdepapper, och man kan välja att spara i ISK eller kapitalförsäkring eller utanför. Det bästa är att separera pensionssparande från övrigt sparande så det faktiskt finns kvar den dag man tänkt sig använda pengarna. Varför inte fylla på det sparande man påbörjat efter att avdragsrätten slopats?

Förändringen är ändå bara ett steg på vägen. Det största problemet är fortfarande den mängd skvättar som tjänstepensionen kan bestå av. Här måste flytträtten eller återköpsrätten bli möjlig för framförallt små belopp. Dags för regeringen att ta nya tag i frågan!

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.