Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

I min vanliga posthög med räkningar, påminnelseavier, reklamerbjudanden och meningslösa gratistidningar låg en oskyldig vit försändelse från Bolagsupplysningen.

Inuti fanns ett svarskuvert och en blankett, liknande de man får från försäkringskassan, bolagsverket, skattemyndigheten eller annan överhet.

”Dags att komplettera” uppmanar Bolagsupplysningen glatt och vill att jag ska skriva i telefonnummer, hemsida och andra uppgifter.

Blanketten är emellertid ett mästerverk vad det gäller finstilt text. Den som skriver under och skickar tillbaka blanketten i det förfrankerade kuvertet får en faktura på 4 795 kronor. Men det krävs mycket misstänksamhet och god syn för att förstå att man faktiskt måste betala.

150916_bolagsupplysningen2

 

 

 

 

 

 

 

Det är helt enkelt en raffinerad form av bedrägeri.  Företaget som ligger bakom har ett telefonnummer i Stockholm, en adress i Narva i Estland en postadress i Tallinn och en postbox i Malmö.

Jag är inte ensam om detta erbjudande från helvetet. Fyra av mina bekanta som har egna bolag har fått samma försändelse, med adressen hämtad från bolagsverket. Och på Svensk Handel finns det en lång rad inlägg från folk som blivit lurade.

Och som om inte det är nog säljer Bolagsupplysningen vidare sina fakturor till inkassobolag. Det finns till och med ett steg till i bluffen: Drabbade företagare blir uppringda av någon som kan ”fixa” alla problem med Bolagsupplysningen för ytterligare 5 000 kronor.

Det är inga ljusskygga småtjyvar som ligger bakom detta. Dom har trots allt kapital att trycka upp blanketter och svarskuvert, liksom till porto för att skicka det till mängder av småföretagare.

När jag ringer bolagets Stockholmsnummer svarar ”Angelica”. Hon vet inte vem som är chef, eller vill inte säga det, och har ingen aning om varför det finns mängder av polisanmälningar mot bolaget.

Enbart i Halland finns det ett 30-tal polisanmälningar, men mig veterligen är har det inte blivit någon utredning än.

För den som missar det finstilta och trots allt skriver under finns det en möjlighet att slippa. Det gäller helt enkelt att bestrida fakturan skriftligt och låta bli att betala. Enligt Svensk Handel är rättsläget ganska bra för den som vill vägra betala.

Mitt förslag till alla som fått försändelsen: Lägg en bok eller något annat tungt i svarskuvertet och skicka tillbaka det, mottagaren betalar ju portot.

För det enda som finns i huvudet på dessa blankettgangsters är förmodligen just pengar.

 

 

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.