Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Omställningsavtalen är en pärla. De är några av de allra viktigaste pusselbitarna på den svenska arbetsmarknaden. Därför bör vi hylla 45-åringen som ger många en chans till ett nytt jobb.

Omställningsavtal kan låta omständligt och krångligt. Men det ger möjligheter för den som blir uppsagd att komma tillbaka till jobb – att helt enkelt ställa om från ett jobb till ett annat. Det innebär att den som förlorar jobbet på grund av arbetsbrist får hjälp till vidareutbildning och att hitta ett nytt jobb. Med andra ord en krockkudde för den anställde och den anställdes privatekonomi.

Omställningsavtalen gynnar också arbetsgivarna i det att en uppsägning inte behöver bli så dramatisk när det samtidigt erbjuds stöd och hjälp.

Omställningsavtalens förtjänster borde även lyftas upp på ett högre plan:

De ger möjlighet att bygga på och utveckla nya kunskaper som andra arbetsgivare har nytta av i en tid då det råder arbetskraftsbrist i många sektorer.

Det visar sig också att avtalen minskar tiden i arbetslöshet och det gynnar inte bara den enskilde utan samhället i stort.

Resultaten är slående bra och kunskapen om en snabb väg ur arbetslösheten borde fler, som Arbetsförmedlingen, kunna dra nytta av.

Den diskussion som förs nu är om stödet bör komma in tidigare, innan det gått så långt som till en uppsägning. Mycket kunskap och erfarenhet borde kunna föras över till utvecklingen av vidareutbildningar under anställningen. Behovet av att lära sig mer under arbetslivet växer i rask takt med bland annat teknisk utveckling. Här har arbetsmarknadens parter mycket att fundera över.

Det första omställningsavtalet slöts 1972 och därefter har sektor efter sektor följt efter tills alla med kollektivavtal även har fått ett omställningsavtal. Det finns i dag ett 15-tal olika omställningsavtal på den svenska arbetsmarknaden och de ger dem som omfattas av kollektivavtalen en försäkring. Försäkringarna betalar stöd i olika former och de hanteras av olika stiftelser och fonder.

Ett problem med förvaltarna är att de heter ganska lika och det är svårt att skilja den ena från den andra. Eller vad sägs om TRR Trygghetsrådet (för privatanställda tjänstemän), Trygghetsrådet TRS (för scenkonst med mera), Trygghetsstiftelsen (för statligt anställda) och Trygghetsfonden BAO (bank- och finansanställda)? Trygghet går igen i de flesta namnen utom för anställda i kommuner och landsting. Där heter fonden helt enkelt Omställningsfonden.

Kraven för att få del av omställningsförsäkringen kan variera. Vanligtvis krävs en fast anställning under ett antal år. För kommun- och landstingsanställda gäller till exempel minst fem år men för privatanställda, både med LO-avtal och med tjänstemannaavtal, gäller bara ett år. (Den som vill veta mer om omställningsavtalet på arbetsplatsen kan prata med fack eller lönekontor.)

Omställningsavtalen gör nytta, det råder det ingen tvekan om. Eller vad sägs om TRR Trygghetsrådets resultat för 2016? Av de aktivt arbetssökande tjänstemännen som fick stöd under året fick 81 procent ny anställning, 7 procent startade eget företag och 4 procent började studera. De andra fonderna och stiftelserna presenterar liknande goda resultat.

Tror du att du kommer att bli uppsagd på grund av arbetsbrist?

Kolla med lönekontor eller fack om det finns ett omställningsavtal.

Kolla vad som krävs för att få hjälp av försäkringen. Hur länge och hur mycket ska du ha arbetat?

Se till att arbetsgivaren anmäler er som blir uppsagda till den som hanterar omställningsavtalet.

Anmäl dig själv så snart du blivit uppsagd.

Fundera på vad du vill ha hjälp med innan du går till första träffen. Behöver du någon viss utbildning? Vill du ha hjälp med att skriva CV? Eller funderar du på att starta eget?

När du fått uppsägningen – glöm inte att anmäla dig som arbetslös hos Arbetsförmedlingen. Även om du inte tror att du kommer att få ett nytt jobb den vägen är det viktigt att du är inskriven för att du ska behålla din sjukpenningsgrundande inkomst.

Tillhör du en a-kassa ska du också anmäla dig dit när du blivit uppsagd.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.