Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Under många år har det skrivits om de tillsvidareavtal som elbolagen har för ickevalskunder. De är ju skyldiga att tillhandahålla el till oss konsumenter. De avtalen har dessvärre ett mycket ofördelaktigt pris jämfört med övriga avtal.

Förr kunde den som hade väldigt liten elanvändning haft viss fördel av att fasta avgiften var låg. I dag verkar det inte gälla överallt. Även fasta kostnaden kan vara högre än övriga avtal. Inget hushåll har därför anledning att ligga utan ett valt avtal.

Man måste helt enkelt göra ett val för att komma ur avtalet. Nu lyfter till och med regeringen upp detta problem och flaggar upp för att elbolagen måste informera kunder om att de ska göra ett val.

Men hur ska man veta vad man har för avtal? Jag har själv gått i fällan. Dock inte för egen räkning utan för min mammas. När hon blev änka och tog över pappas bundna avtal trodde jag att det följde med. Men icke. Hon hamnade på anvisat pris. Jag hade ingen aning om att begreppet hade ändrats. Det heter numera anvisningsavtal och inte tillsvidareavtal. Det var av prissättningen jag förstod att något blivit fel.

Att regeringen lägger fram en proposition för skärpt reglering av anvisningsavtalen är inte en dag för tidigt. Frivillighet har inte hjälpt. Man kallar det till och med för ”stort överpris”. Med tydligare information och möjlighet till prisreglering ska färre drabbas av anvisningsavtal och de som gör det få bättre villkor.

Det handlar om många tusenlappar på ett år för ett småhus. Med en elanvändning på 15 000 kWh på ett år kan det röra sig om 5-6 000 kronor. Det är pengar som kan göra bättre nytta och vara till större nöje för ett hushåll. Speciellt viktiga är de slantarna om det handlar om okunskap, svårighet att förstå avtalstexter och för många äldre en avsaknad av möjlighet att gå in på nätet för att söka bästa avtal med rabatter som går att få. Inte sällan sårbara hushåll.

På tisdag får vi reda på innehållet mer precist i propositionen då regeringen överlämnar den till riksdagen.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.