Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Bundet eller rörligt elavtal, en fråga i all ära, men om man inte har valt avtal alls, vad händer då?

 

När olika marknader avregleras läggs besluten över på individen att välja leverantör av varor och tjänster. I en marknadsekonomi ska ju priset styras av utbud och efterfrågan.

Utifrån att det finns många aktörer och att konsumenten har tillräcklig information ska det ge oss prisvärda produkter. I vårt glest befolkade land stämmer inte alltid detta med ett stort utbud, men konkurrensen fungerar ofta hyggligt ändå.

Sedan flera decennier har antalet beslut som vi hushåll måste fatta ökat. Det är positivt att kunna påverka. Ändå känner många en frustration över att behöva ta reda på vilka alternativ som finns och vad de innebär. Det gäller allt från bilbesiktning, apotek, teleabonnemang och elavtal till äldreomsorg, förskola och pensionsfonder. Ibland väljer man bort att aktivt välja. Det tar ju tid och tid har också ett värde.

Något man inte ska välja bort är val av elavtal. Den som inte har valt rörligt eller bundet elpris hamnar i ickevals-alternativet, så kallat anvisningsavtal. Det gäller enligt lag att ett hushåll, vid flytt, uppsagt avtal eller byte av innehavare av avtalet, alltid ska få elen levererad med ett helt obundet avtal. Orsaken är att bolaget som äger nätet inte ska få dra fördel av situationen och binda upp kunden. Även om det så bara skulle gälla en uppsägningstid på en månad, vilket är brukligt för rörligt avtal.

Här gäller det att vara uppmärksam:

För det första. Namnet på avtalet har ändrats. Det hette tidigare tillsvidarepris. Något som länge varnats för.

För det andra. Det verkar vara vanligt att fasta årsavgiften nu ligger högre än för övriga avtal. Tidigare kunde tillsvidarepriset vara motiverat för den som hade mycket låg elanvändning, exempelvis för fritidshuset, då fasta kostnaden var lägre. Idag finns det inget som talar för att det i något läge är ett bra alternativ.

För det tredje. Många äldre kan vara ovetandes om att avtalet ändrats när ena maken dött, och det var den maken som stod för avtalet. Vid byte av mottagare går det över till anvisningsavtal. Även om brev om att välja avtal sedan skickas ut kanske man inte förstår vidden av vad det innebär.

Det handlar om mycket pengar. För en villaägare som använder 20 000 kWh el på ett år kan det skilja 9 000 kronor mellan anvisat pris och rörligt, det vill säga 40 procent mer.

Man kan tycka att det är märkligt att tolkningen av lagen också ska innebära ett mycket ofördelaktigt alternativ för konsumenten. Att elpriset ska behöva vara så mycket högre bara för risken att kunden flyttar snabbt är svårt att förstå. Här behövs både konsumentupplysning och översyn av lagen och dess tillämpning. På en marknad där konsumenten kan göra ett val är det bra om ett utnyttjande av icke-valet motverkas.

 

Se mer om elmarknaden:

Detta styr ditt elpris

Elräkningen – detta betalar du för

Då är det dags att binda elpriset

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.