Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Det är mycket praktiskt som ska fixas kring jul- och nyår. Då är det lätt att glömma det ekonomiska. Men det är nu, före årsskiftet du kan påverka både deklarationen och undvika en del fällor.

Här är sju tips om vad du kan behöva tänka på inför årsskiftet och några viktiga datum.

1. Har du köpt rot- och rutjobb under 2015 så måste alla räkningar vara betalda före årsskiftet. Det är bara betalda räkningar som räknas med i skattereduktionen i vårens deklaration. Betalar du efter årsskiftet hamnar de i deklarationen 2017. Har du under 2015 betalat i förskott för ett arbete måste det vara utfört före 31 januari 2016. Annars får företaget inte sin del av pengarna från Skatteverket och jobbet ger inte skattereduktion.

2. Är ni två som delar på ett lån är det bra att se över så att ränteutgifterna fördelas på bästa sätt mellan er. Om ni anmäler före årsskiftet till banken hur ni vill fördela så kommer det med i den förtryckta deklarationsblanketten i vår. Tänka på att skatteavdraget är 30 procent på ränteutgifter upp till 100 000 kronor, men bara 21 procent på utgifterna däröver. Se alltså till att fördela räntorna så att ni kan utnyttja ränteavdraget maximalt.

3. Vill du pensionsspara med skatteavdrag är det sista chansen nu. Du bör inte spara mer än 1 800 kronor för hela 2015. Betala inte in mer, du får inget skatteavdrag och du måste dessutom betala skatt när pengarna betalas ut – med andra ord får du dubbel skatt. Se till att pengarna nått banken eller försäkringsbolaget före årsskiftet.

4. Ska du börja plugga och söka studiemedel för vårterminen så är det bra att få så mycket inkomst som möjligt på denna sida årsskiftet. Det gäller både arbetsinkomster och kapitalinkomster. Har du tänkt sälja fondandelar som gått med vinst, för att få pengar till boende och studier, bör du sälja före årsskiftet. Söker du fullt studiemedel för heltidsstudier under första halvåret 2016 så får du inte tjäna mer än drygt 85 000 kr på hela våren. Har du studerat i höst men inte i vår så tänk tvärtom. Bättre med inkomster efter årsskiftet så att du inte riskerar att behöva betala tillbaka studiemedel du redan har fått ut.

5. Gör en översyn av aktier och fonder. Hur är det med årets vinster och förluster hittills? Kanske dags att ta hem någon vinst för att kvitta mot en förlust. Gör affären vid rätt tillfälle och vänta inte till i slutet på månaden då många vill sälja av skatteskäl. En förlust i aktier och fonder får kvittas fullt ut mot vinst i aktier och fonder men får bara räknas till 70 procent mot andra typer av kapitalvinster.

6. Vill du göra några fondaffärer före jul så tänk på att det krävs flera dagar för att genomföra affärer i vissa typer av fonder, framför allt hedgefonder. Vill du göra aktieaffärer så tänk på att Stockholmsbörsen är stängd under helgdagarna men öppet 28, 29 och 30 december. Hela kalendern.  Var också uppmärksam på att försäkringsbolag och banker kan ha olika tidsgränser för nystart och inbetalning till sina kapitalförsäkringar.

7. Tänk på att boräntorna har sjunkit under året. Har du jämkning på skatten kan det hända att den är på för högt belopp. Då riskerar du att få kvarskatt. Vill du undvika det nästa år så se över jämkningen och skicka in en ny ansökan till Skatteverket om det behövs. Lämna sedan beskedet till arbetsgivaren så att du får rätt skatt på första inkomsten efter jul. Vanligen behöver en arbetsgivare få detta papper före 10 januari för att det ska bli rätt skatt.

 

Reserv: Var generös före årsskiftet. Efter årsskiftet försvinner skattereduktionen för gåvor. Ger du upp till 6 000 kronor, och minst 200 kronor vid varje tillfälle, kan du sänka din skatt med 25 procent av gåvan, vilket blir som högst 1 500 kronor.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.