Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Företagare är ett tåligt släkte. Det brukar vara personer som drivs av ett stort intresse och som kämpar på för att få verksamheten att gå runt och se till att eventuella anställda får sitt. Men då nuet är så påtagligt viktigt kan den egna framtiden bli satt åt sidan. Alla som har en arbetsinkomst tjänar in till sin pension. Storleken på den lön företagaren tar ut kanske mest handlar om att kunna klara dagens levnadskostnader. Pensionen blir lätt lidande.

I dagarna drar Pensionsmyndigheten igång en välbehövlig kampanj om pensioner för egenföretagare. Två budskap är centrala:

Ta ut lön så att du får allmän pension.
Spara till din pension. Avdragsrätten finns kvar för dig.

Så hur ska man resonera som egenföretagare?

På den lön man tar ut sätts det av 18,5 procent till allmänna pensionen. Det sker genom pensionsavgiften på 7 procent man själv betalar (även om den ger skattereduktion) och 10,21 procent i form av arbetsgivaravgift. Lön på upp till 39 880 kronor i månaden (478 500 kr/år) ger allmän pension. Det är en lönenivå värd att sträva efter. Men den gränsen utgör ett tak, lön däröver ger ingen extra pension. Då kan det vara bättre att ta ut en del som utdelning, om möjlighet finns.

De flesta anställda har rätt till tjänstepension. Där är avsättningen normalt 4,5 procent upp till ett tak som ligger strax under gränsen för allmän pension och 30 procent på överstigande lön. I år ligger gränsen på 37 060 kr (7,5 inkomstbasbelopp).

Den som har en lön på 25 000 kr fyller alltså på sin pension med 65 000 kronor på ett år, totalt. Och med en lön på 39 000 kr handlar det om drygt 101 000 kronor. Som egenföretagare behöver man själv se till att spara åtminstone det som motsvarar tjänstepensionen.

Då låter det bra att den som har eget företag fortfarande kan spara avdragsgillt till sin pension. Men hur ska man resonera? När är det smart att göra?

Den som har aktiebolag tar ju ut lön från sitt företag. Då finns möjlighet att spara avdragsgillt på egen hand och dra av upp till 35 procent av lönen. Allmänna pensionen påverkas inte. Tar man ut hög lön, men räknar med låg pension kan det ge en skattemässig fördel. Men det går också att välja att spara av skattad vinst i en Direktpension inom företaget. Det kan vara ett sparande i kapitalförsäkring eller i fonder. För den som sparar under många år gäller det att få ned onödigt höga avgifter. Pengarna är inte låsta, kan tas ut som lön, utdelning eller kapitalvinst och kan skyddas inför risk för konkurs.

Ett alternativ att spara genom företaget är löneväxling, då löneskatten är lägre på pensionsavsättning än på lön. Men det minskar allmänna pensionen, så det passar bara den som hamnar över taket även efter växling. Det går att välja mellan pensionsförsäkring och Individuellt Pensionssparande i bank, IPS. Utbetalningarna beskattas som inkomst när det är dags för uttag.

Ett annat alternativ är att sätta av utdelningar eller nettolön i en separat sparform, som kapitalförsäkring eller på ett Investeringssparkonto, ISK, för den som är aktiv. Utbetalningarna beskattas inte som inkomst. Eller helt enkelt låta pengarna stå kvar i företaget och ta ut som utdelning eller som lön efter 65 när marginalskatt och egenavgifter kan vara lägre.

Den som har enskild firma eller handelsbolag bör inte spara avdragsgillt om man ligger under taket, som här är cirka 37 000 kr i månaden. Det sänker nämligen den allmänna pensionen. Det är bättre att spara av skattade pengar i kapitalförsäkring eller ISK, om man har lägre överskott än så i verksamheten.

Att spara avdragsgillt är förenat med viss osäkerhet om framtida inkomstskatter och hur slutresultatet då blir. Samtidigt är fortfarande avkastningsskatten lägre än för andra sparformer. Den som har en pensionsförsäkring kan också knyta olika typer av skydd till den, till exempel för familjen och inför risk för sjukdom. Att sprida sitt sparande på olika sparformer är som alltid en klok strategi.

Tänk på att den som inte sparar avdragsgillt kan ta hänsyn till att pengarna inte ska beskattas vid uttag. Sparbeloppet kan vara lägre än vid avdragsgillt sparande (före avdrag) för att ge samma nettoresultat. Vid 30 procents skatt motsvarar en avsättning på 2 000 kr i avdragsgillt sparande, 1 400 kr i nettosparande. Fast har det gått några år med försiktigt löneuttag och avsaknad av eget pensionssparande är det klokt att spara mer, minst det högre beloppet.

Skydda sedan sparandet – tjänstepension ingår inte i bodelning mellan makar. Privat sparande gör det. Äktenskapsförord kan förordas för gifta.

Varje år med lön och med sparande har betydelse. Så företagare, se om ditt hus i tid!

 

Se även: Så pensionssparar du som företagare 

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.