Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Turkiets sårbarhet blev uppenbar i och med helgens kuppförsök. Det kommer troligen att få många negativa återverkningar på landets ekonomi och dess invånares privatekonomi. Även svenskars ekonomi kan till viss del påverkas, men i vårt fall finns både plus och minus.

Den första direkta påverkan lär bli på valutan. Sannolikt kommer den turkiska liran att falla i värde. Det innebär att det blir billigare för utländska turister att besöka Turkiet. Det innebär också att till exempel de som får pengar tillsänt sig från bland annat svenska släktingar får en ökad köpkraft när de växlar in svenska kronor mot lira.

Fastighetspriserna i Turkiet kommer troligen att påverkas både på kort och lång sikt. I ett första steg skapar helgens kuppförsök oro som bör minska efterfrågan, vilket leder till ett dipp i priserna. Den typen av nedgångar blir dock sällan långvariga. Men om Turkiets hela ekonomi påverkas långsiktigt – med fortsatt politisk oro och sämre möjligheter att komma med i EU – innebär det också sjunkande priser på bostäder och andra fastigheter.

Det var framför allt i Ankara och Istanbul som helgens kuppförsök påverkade och kommer att påverka människors vardag. På landsbygden, vid kusterna och på turistorterna var det förhållandevis lugnt. Detsamma lär det bli om den politiska oron fortsätter på nuvarande nivå. Men om ett nytt kuppförsök skulle lyckas, eller landet på annat sätt får en ickedemokratisk ledning, kan det leda till turistbojkotter liknande de vi såg i Grekland och Spanien på 70-talet. Effekterna för ett turistberoende land som Turkiet kan bli stora med risk för ekonomisk nedgång, och då är det inte bara i fastighetsmarknaden som botten går ur. De svenskar som köpt hus på turistorterna kommer i så fall att se sina investeringar falla i värde, även om det är ett mindre problem än de effekter det kan få för landets invånare i stort.
En liknande fara kan vi för övrigt se med fastighetsinvesteringar i Thailand, där den starkt sammanhållande 88-årige kung Bhumibol regerat sedan 1947. Den dag han går bort kan mycket hända.

När det gäller andra investeringar som fondplaceringar är Turkiet inget stort land för svenska placerare. Här ligger risken snarare i hur den rad av händelser vi sett sista tiden – som Brexit, attentatet i Nice samt kuppförsöket – påverkar synen på Europa, tillväxten och investeringsviljan. Om Europa kan attrahera kapital eller om det sker ett utflöde till andra regioner i världen. Vi har till exempel redan sett hur många svenska sparare lämnat Europafonder av olika slag till förmån för andra placeringar. Den centrala frågan är hur de stora amerikanska pensionsfonderna kommer att agera.

Slutligen kan vi bara spekulera i hur helgens kuppförsök kommer att påverka landets möjligheter till ett EU-medlemskap. En liten del i detta berör många blivande och nuvarande pensionärer. För många, som levt sitt yrkesverksamma liv Sverige och funderar på att i och med pensionering återvända till det forna hemlandet, har det stor betydelse. Till ett EU-land går det bra att ta med sig den svenska garantipensionen. Men till ett Turkiet som står utanför EU går det inte.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.