Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Vi köper en lägenhet. Så säger vi i dagligt tal. Men så fel det är. För det går ju inte att köpa en lägenhet. Det inser alla som bott några år i en bostadsrättsförening.

Först och främst är det inte rätt rent juridiskt. Det vi gör är att vi köper ett medlemskap i en förening som ger oss rätt att nyttja en viss lägenhet.

Dessutom får vi mer än bara en lägenhet – vi äger hela huset tillsammans med allt vad det innebär av att vårda, förbättra och se till att förvalta på bästa möjliga sätt till lägsta möjliga kostnad. Hur vi sköter vårt hus påverkar var och en av oss. Både hur vi trivs i huset och hur den egna plånboken mår.

I över 30 år bodde jag i samma förening. Det var många som flyttade in och ut ur huset under dessa år och jag såg ett mönster. Den ovane bostadsrättsägaren gick inte på möten, kom inte när det var gårdsstädning och skulle aldrig kunna tänka sig ett förtroendeuppdrag. Han hade ”köpt en lägenhet”. Det är bara när något händer som kan minska värdet på hans lägenhet som han reagerar.

Den som bott i bostadsrättsförening några år gör ofta tvärtom. Genom att gå på årsmöten vet hon vad som händer. Kommer avgiften att behöva höjas vet hon det innan och kan planera sin egen ekonomi efter det. Hon vet vilka större renoveringar som är på gång och hur de kommer att påverka. De mest vidlyftiga och lyxiga idéerna kan hon verka för att de stoppas i tid, innan de blir verklighet och föreningen står med stora extralån och måste höja avgiften. Eller så protesterar hon när pengar samlas på hög på föreningens konton när det istället finns utrymme för att sänka avgiften.

Hon är med i diskussionen kring hur mycket arbete vi är beredda att utföra själva i huset och hur mycket vi lejer bort. Orkar vi sköta trappstädningen själva eller ska en städfirma få göra det? Hur mycket högre blir i så fall avgiften? Allt arbete går inte att leja bort, en del måste medlemmarna själva göra. Till detta hör styrelsearbetet, så ett år eller två är hon med i styrelsen. Några år kanske familjelivet kräver mer men det går att ta igen senare.

Visst händer det att det blir konflikter i huset. Men resonerar vi utifrån husets bästa så brukar de lösa sig. Vi går in i en gemenskap – på gott och ont. Men mest på gott om vi förstår våra möjligheter och vårt ansvar. Och att när vi ”köper en lägenhet”, så blir föreningens plånbok en del av vår egen – och vår egen plånbok blir en del av föreningens.

 

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.