Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Vi blir allt äldre och vi blir allt friskare. Det mesta talar för att vi kan arbeta allt längre. Men det krävs också att det finns ekonomiska incitament och regler som gör att det lockande och lönande att arbeta längre.

I senaste numret av Ekonomisk Debatt (1/2016) har forskarna Per Johansson, Lisa Laun och Mårten Palme ställt frågan om vi kan jobba till 75. Detta efter det uttalande Fredrik Reinfeldt gjorde under sin tid som statsminister.

Forskarna kan konstatera att äldre upplever sig ha betydligt bättre hälsotillstånd än tidigare generationer. Det gäller framför allt män i åldern 60-70 år. Fler arbetar också allt högre upp i åldrarna. Framför allt är det kvinnor som arbetar i högre utsträckning än tidigare. Sedan 2000 har till exempel allt fler kvinnor i åldern 65-69 år stannat kvar på arbetsmarknaden.

En intressant del i kurvan över män på arbetsmarknaden visar också att det var vanligt att arbeta högt upp i åren i början på 60-talet. Sedan sjönk det till mitten av 90-talet för att sedan stiga. Men fortfarande har dagens 70–74-åringar inte nått upp till nivån för män 1963. Forskarna menar att detta troligen berodde på de låga pensioner som fanns innan ATP-reformen fick effekt.

Även 65–69-åringarna arbetade mindre än på 60-talet, här spelar troligen den sänkta pensionsåldern från 67 till 65 år en roll.

Den tredje faktorn är att vi lever allt längre. Framför allt är det en kraftig nedgång i mortalitet i åldern 65-75 år.

Tillsammans med den upplevda bättre hälsan talar det alltså för att många fler män i denna ålder skulle kunna arbeta mer, menar forskarna. Särskilt när vi betraktar det i ljuset av tidigare sysselsättning i högre åldrar.

Mönstret är inte lika tydligt för kvinnor. Kvinnor ökar redan i dag sin sysselsättning i takt med bättre hälsa. Men ökningen beror också på kvinnors allt starkare förankring på arbetsmarknaden och det kan därför finnas ytterligare utrymme.

Det som återstår att göra för att vi ska arbeta längre är därmed olika ekonomiska incitament, socialförsäkringarna, åldersnivåer i tjänstepensionerna, minskad åldersdiskriminering på arbetsmarknaden, möjligheten att gå över till mindre fysiskt krävande jobb och en hel del annat.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.