Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Börser världen över fortsätter att falla. Måndagens tapp på Stockholmsbörsen blev över fyra procent. Samtidigt får vi stora utdelningar. Och nya räntesänkningar är att vänta. Det är inte lätt för den som vill spara.

Det finns inga självklara råd i dessa tider. Jag har tidigare skrivit om hur du kan tänka steg för steg när det gäller dina aktieplaceringar.

Det handlar också om hur du ser på risk. Detta svåra ord som kan innebära så olika. Därför är det så viktigt att aldrig prata risk utan att ge exempel i reda pengar. ”Är du beredd på att ditt sparande på 100 000 kronor kan falla i värde till 75 000 kronor?”.

För den som gillar risk är det spännande att köpa mer i nedgångstider när andra säljer. För den som flyr risk är sparkontot en trygg hamn även om räntan är noll. Att många tänker så märks på de rekordstora insättningarna på sparkonton.

Men vi närmar oss punkten när det kommer att kosta att få ha pengarna på ett nollräntekonto. På torsdag väntas nytt räntebesked från Riksbanken. Inflationen har inte tagit fart som förhoppningen var i tidigare prognoser, siffror i omvärlden rör sig inte heller i den riktning som vore önskvärd. Därför talar mycket för att Riksbanken agerar med köp av obligationer och/eller räntesänkning. Blir det en räntesänkning pressar det bankerna och då kan en avgift eller en negativ ränta bli ett alternativ. Avgiften slår hårdare mot de med lägre sparande, vilket är flertalet, och negativ ränta slår hårdare mot dem som har stora belopp sparande.

I dag är det många som väljer att placera i aktier som brukar ge goda utdelningar. Ett par procent i säker avkastning varje år slår det mesta av banksparande. Det är med andra ord ett tryggt sparande för den som bara äger aktierna under lång tid. Problemet är om bolaget ändrar sin utdelningspolicy eller gör sämre vinster. Då kan det vara läge att sälja och risken finns att kursen rasat och förlusten äter upp det mesta av utdelningarna.

Ett alternativ för den som starkt ogillar risk är att amortera på lånen. Det märks kanske inte så mycket på lånet i dag och inte heller om ett år. Men någon gång, kanske när arbetsinkomsterna byts mot pensioner, är det skönt att ha lägre utgifter.

Men det är också viktigt att ta risk. Utan att ta risk kan inte vårt sparande växa. Risken minskar om placeringen är långsiktig. Då hinner det komma både upp- och nedgångar, men med tiden bör värdet ha ökat.

Därför är det bra att spara långsiktigt i aktier och aktiefonder. Den aktiva, aktiespararen kan minska risken genom snabba flyttar till räntesparande i nedgångar men att tajma rätt är en svår konst.

Den som vill minska sin risk säljer av en del. Men då finns risken att försäljningen kommer för sent. En annan väg är att placera om från högre risk till lägre risk. Stegvis in och stegvis ut är ett sätt att minska risken.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.