Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Myter är till för att spräckas. I dagarna presenterade Saco en beräkning av skillnaden mellan att föräldrar delar lika på ledigheten vid barns födelse och att de har en mer ojämlik fördelning. Resultatet är inte som de flesta tror.

En fråga har ställts av Novus till 18-79-åringar i landet om de instämmer i uttalandet: ”För de flesta familjer i Sverige är det mest ekonomiskt fördelaktiga att den som tjänar minst tar ut den större delen av föräldraledigheten. Med föräldraledighet menas…” Hela 79 procent instämmer helt eller delvis.

Saco menar att det är en myt eftersom det faktiskt är tvärtom. Det är mer lönsamt att dela lika. Deras beräkning utgår från ett föräldrapar där mamman tjänar 27 000 kr och pappan 43 000 kr. De har rätt till föräldralön från arbetsgivaren i sex månader. Delar de lika under ett år med sex månaders föräldraledighet var tjänar de runt 23 000 kr jämfört med att mamman tar ut tio månaders ledighet, fullt uttag, och pappan två månader. Detta gäller efter skatt.

Där har man också tagit hänsyn till jämställdhetsbonus. Den bonusen kommer med största sannolikhet att försvinna till nästa år. Då blir vinsten betydligt mindre. I mina beräkningar landar skillnaden på 14 000 kr i stället. Skulle man ha rätt till tio månaders föräldralön minskar skillnaden till 4 000 kr, förutan bonus.

Även när jag räknar för ett par där lönerna är lägre, 20 000 kr respektive 30 000 kr blir det en skillnad, nu på 16 000 kr inklusive bonus och 7 000 kr exklusive. Bonusen betyder ju 9 000 kr när man delar lika. Har de rätt till tio månaders föräldralön blir det varken en vinst eller förlust att dela lika jämfört med fördelningen två resp. tio månader.

Orsaken till detta resultat har med skatten att göra. Vid föräldraledighet sjunker månadsinkomsten med cirka tio procent. Ju fler månader med föräldraledighet man tar under ett år desto lägre årsinkomst, men eftersom föräldrapenning inte ger jobbskatteavdrag innebär det även hög skatt. Så trots att 10 procent på en högre inkomst är mer i kronor räknat så kan det bli ogynnsamt med lång ledighet för den med lägre inkomsten.

I det exempel som Saco lyfter upp betalar mamman faktiskt inte mer skatt i kronor om hon bara tar sex månaders föräldraledighet i stället för tio, trots att hon har högre bruttoinkomst. Hennes jobbskatteavdrag minskar en hel del vid lång föräldraledighet under ett kalenderår.

Exemplen talar för sig. För många finns ingen ekonomisk orsak till att inte dela lika. Inte ens efter årsskiftet då jämställdhetsbonusen kan försvinna. Kolla hur det påverkar er på Sacos hemsida eller på forsakringskassan.se.

Men en sak att undersöka är om avsättningen till tjänstepensionen påverkas. Alla arbetsplatser kanske inte står för kompensation under den ledigheten. De som gör det brukar sätta av lika mycket som före ledigheten. Den som tillhör LO-SAF-avtalet måste dock själv ansöka om ersättning från AFA. Går även att göra retroaktivt.

Den som tillhör ITP2 får kolla om arbetsgivaren gör sådan avsättning, för ITP1 görs det. Statligt anställda med enbart premiebestämd pension får inga avsättningar till Kåpan Flex om helt föräldraledig, men övriga avsättningar får man del av. För kommunal-och landstingsanställda gäller det att vara minst 25 procents föräldraledig i genomsnitt under perioden.

Tänk också på att uttag av ledighet i flera perioder kan påverka rätten till ersättning.

Det är bra att slå hål på myter. Den här har speciellt stor betydelse, inte bara för ekonomins skull utan även för barnens. Men också tänkvärt att jobbskatteavdraget faktiskt har den här jämställdhetseffekten!

160901_tabell

 

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.