Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Många sjuka människor går miste om tusentals kronor varje månad. Kunskapen om den kollektivavtalade sjukförsäkringen är alldeles för dålig. Sämst är villkoren för privatanställda med LO-avtal. Där ska var och en ta ansvar för att få ut pengarna.

Denna person måste själv fylla i en ansökan för att få ut de pengar som han eller hon har rätt till. Men det är bara en av fem som känner till ersättningen. Även bland kommun- och landstingsanställda är kunskapen lika låg och i vissa fall måste även de själva ansöka om pengarna.

En undersökning från Alecta från 2012 visar på något större kunskaper bland privatanställda tjänstemän (en av tre) och bland statligt anställda (28 procent).
Den kollektivavtalade sjukförsäkringen är särskilt viktig för den som har aktivitets- eller sjukersättning (tidigare förtidspension). Här ger försäkringen motsvarande 15 procent av lönen. För en person med en lön på 22 000 kronor innebär det 3 300 kronor extra i månaden. Vid högre inkomster får försäkringen ännu större betydelse i kronor mätt. Vid en inkomst på 34 000 kronor i månaden är ersättningen drygt 8 200 kronor.

Vid vanlig sjukskrivning är ersättningen oftast motsvarande 10 procent av lönen men vid högre inkomster kan den bli mycket högre. Vid en inkomst på 34 000 kronor kan den vara 6 000-7 000 kronor i månaden under sjukdag 91-360.

Sjukersättningen betalas ut från och med den 15:e sjukdagen men det skiljer alltså mellan avtalen vem som ska anmäla till det utbetalande försäkringsbolaget. Privattjänstemännens arbetsgivare tar detta ansvar. Men det händer att arbetsgivare missar så även här bör den enskilde vara uppmärksam. Även statligt anställda får pengarna genom arbetsgivarens försorg.
Det finns en efterförsäkring i kollektivavtalet. Det innebär att den som är arbetslös också kan få ut dessa pengar under en tid efter att man förlorat jobbet.
Ofta går det att kräva pengarna långt i efterhand. För privattjänstemännen saknas helt karens. Det innebär att, om du missat ersättningen, kan få ut den flera år i efterhand.
Det är dags för LO att se till att kollektivavtalet om sjukersättning ändras. Ansvaret ska inte ligga på den enskilde. Förutom kunskap krävs också att man är tillräckligt frisk för att orka med att ansöka. Det är inte rimligt att tusentals kronor ska gå förlorade varje månad.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.