Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Ansökningstiden till högskolan har passerat. Det är två månader tills första beskedet om antagning kommer. Men då, i juli, är det väldigt kort tid för planering av studietid och studieekonomi. En del saker behöver man ha bra koll på för att inte falla i onödiga fällor.

Runt 85 000 högskolenybörjare startar sina studier varje år. Inte alla bor kvar hemma hos föräldrarna på uppväxtorten. Ny stad, ny bostad och egen ekonomi väntar.

Studiemedlen har höjts några gånger på senare år och utgör nu 9 904 kronor per fyraveckorsperiod för heltidsstudier i år. Trots det fyller en stor del av de studerande på sin plånbok genom att arbeta extra och/eller använda sparpengar, men också genom att söka bostadsbidrag. När det gäller studiemedel, bidrag och inkomstprövning behöver man förstå regelverken.

Som ung vuxen i åldern 19-28 år kan man ansöka om bostadsbidrag för egen bostad. Beloppet är som högst 1 300 kronor per månad. Både studiemedel och bostadsbidrag inkomstprövas. Det som gör det hela komplicerat är främst att inkomstprövningarna startar från olika nivåer. Fribeloppet för studiemedel är 85 813 kronor per år, motsvarande 42 907 kr per kalenderhalvår. För bostadsbidrag är fribeloppet lägre, 41 000 kronor per helår, för enpersonshushåll.

Då handlar första frågan om vilka inkomster som avses. För studiemedel är det lön (eller inkomstersättningar av olika slag), inkomst av näringsverksamhet samt kapitalinkomster. För bostadsbidrag ska bidragsdelen i studiemedlen räknas med till 80 %, inkomst av tjänst och näringsverksamhet, kapitalinkomster, skattefria stipendier samt förmögenhet över 100 000 kronor.

Den andra frågan handlar om hur mycket inkomsten påverkar. Studiemedel (både bidrag och lån) reduceras med 61 procent av överstigande inkomst, bostadsbidrag med en tredjedel. Kontroll av inkomst sker i efterhand när slutlig skatt har fastställts, dvs. andra året efter det år man hade inkomsten. Då blir man återbetalningsskyldig om man har fått för mycket.

Ytterligare komplicerat blir det när man har en inkomst under tid på året då man inte studerar. Vid övergång från arbetsliv till studier eller tvärtom gäller det att meddela om en inkomst hänför sig till ett annat halvår än det man söker studiemedel för. För bostadsbidrag gäller vilket kalenderår en inkomst hänför sig till. Där räknas hela årets inkomst, oavsett om man på våren avslutar sina studier eller på hösten påbörjar dem.

Komplicerat kan det också bli om man behöver få loss pengar genom att sälja fonder, aktier eller bostad.

Den som ska köpa en bostad på studieorten och kanske redan äger en bostad som behöver säljas måste se upp så att försäljningen inte sker på fel sida om halvårsskiftet om man ska söka studiemedel. Kontraktsdatum gäller. Uppskov med vinstbeskattning får man i och för sig ta hänsyn till, men den ger ju en årlig, dyr, skatt i stället. Säg att en etta stigit i pris och ger en vinst på 170 000 kronor. Det är förstås positivt, men om den säljs efter 30 juni kan det leda till att knappt något studiemedel kan beviljas för höstterminen. Alternativt att studenten får betala tillbaka nära ett halvt års studiemedel i efterhand.

Att kapitalinkomster ska räknas in medför att gåvor till ungdomar, till exempel från mor- och farföräldrar kan påverka möjligheter till studiemedel och bostadsbidrag. Både fonder och Investeringssparkonto beskattas genom att en intäkt landar i deklarationen. Om dessutom en försäljning eller utdelning från fonder eller aktier sker under studietiden ger det anledning till att se upp om det påverkar. I första hand bostadsbidrag, i andra hand studiemedlen.

System som kan verka rättvisa för att skydda de mest behövande, kan kännas orättvisa för den som av ren okunskap drabbas av återbetalning. Börjar bli dags att se över hur bidrag till bostad ska se ut för studerande. Och om kapitalinkomster verkligen måste ingå i inkomstprövningen. Eller om studiemedel överhuvudtaget ska vara inkomstprövade.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.