Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Bara hälften av alla svenskar känner till insättningsgarantin och få vet hur stora belopp som är skyddade.

Det gör att många kan lockas att spara på konton där pengarna i värsta fall kan försvinna. Dessutom måste regeringen göra något åt den registrering som ger en falsk trygghet.

Riksgälden går stolt ut och berättar att över hälften av alla svenskar känner till insättningsgarantin. Andelen är 51 procent. Men det är en minskning från tidigare 55 procent. Dessutom är det få som vet hur stort belopp man som mest kan få tillbaka och hur snabbt pengarna betalas ut (inom 20 arbetsdagar efter den dag då garantin trätt in). Det var lika illa i tidigare undersökningar.

Kanske är det dags för lite folkbildning? Eller vad säger Riksgälden? Eller Finansinspektionen som har en stor avdelning för konsumentskydd?

Insättningsgarantin är en av de vanligaste frågorna som jag får som expert i Plånboken i P1. Trots att ämnet ofta är uppe fortsätter människor att undra.

Det blir som en ramsa: Insättningsgarantin gäller för ett belopp i kronor som motsvarande 100 000 euro och garantin gäller per sparare och bank.

Det kanske inte är så många som har så stora kapital att de behöver fundera på om de ska ha konton i flera banker. Men det är desto fler som känner oro och vill veta.

Och framför allt behöver alla veta vad som gäller när de får erbjudanden om räntor på uppåt sju-åtta procent.

Då avråder jag alltid från placering och säger ”Räntan är ett pris för att få låna pengar av dig. Är den så här hög är den högre än vad ett seriöst företag borde få låna för i någon bank. Vet du vad de ska ha dina pengar till? Troligen är affärsidén mycket riskfylld och du ska fråga dig om du vill investera i den.”.

När jag granskat några av dessa högränteföretag handlar det ofta om investeringar i just högriskprojekt som guld, skärpobligationer och onoterade aktier.

Det är också djupt sorgligt när projekten havererat och sparare hör av sig och undrar hur de ska få ut sina sparpengar. Det är inte roligt att behöva säga att det är nog kört. Pengarna är borta.

En första åtgärd regeringen borde göra är att ta bort lagen om registrering hos Finansinspektionen. Det är inte lätt att veta hur osäker placeringen är när det står att företaget är registrerat hos Finansinspektionen enligt Lagen om inlåningsverksamhet (2004:299). Det låter ju seriöst men i praktiken innebär det ingenting. Finansinspektionen har ingen tillsyn över de registrerade företagen. Kanske är det också något för Konsumentverket att ha synpunkter på när det gäller marknadsföringen av denna registrering hos dessa företag.

Insättningsgarantin bör det gå att få upp kunskapen kring. Nästa steg kan sedan vara att få fler att förstå vad investerarskyddet innebär. Många tror att det är ett skydd mot kursfall i placeringarna. Men i verkligheten gäller det vid brott som svindleri och stöld. En seriös förvaltare förvarar dina aktier skilt från sina egna tillgångar och vid en konkurs ska du inte påverkas. Men en oseriös kan ha använd dina medel för eget bruk, eller rört ihop alla affärer så det inte går att se vad som är ditt, och då är du skyddad av investerarskyddet som är på 250 000 kronor per institut. Också bra för alla att känna till.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.