Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Börsras och ett sparkapital som krymper. Då är det svårt att ”ha is i magen” och ”sitta lugnt i båten”. Men det går att tänka kallt. Här är en checklista.

 

Året har börjat med kraftiga börsnedgångar runt om i världen och även på Stockholmsbörsen.  Den spontana tanken är ofta att sälja så fort som möjligt. Men en stunds eftertanke i några steg kan vara bra.

1.     När behöver jag pengarna?

Är det pengar, som är placerade i aktier och aktiefonder, sådana som ska användas inom en snar framtid är det hög tid att ta ut dem.  Kanske inte allt på en gång, det brukar komma rekyler, utan stegvis under en tid. Här har fondsparandet en fördel – det kostar inget extra att gå stegvis in och stegvis ur en placering.

Ska pengarna användas långt in i framtiden kan det vara bättre att avvakta, än att sälja efter flera dagars nedgång. En bra grundregel för en placering är annars att redan från början bestämma vid vilka nivåer som ska gälla för att realisera en vinst eller en förlust. Då spelar inte krisrubriker om börsras någon roll.

2.     Inom ISK eller i försäkring

Har du aktier och fondandelar i ett investeringssparkonto, ISK, i en kapitalförsäkring, i en pensionsförsäkring eller inom premiepensionen finns möjligheten att flytta sparandet utan att det utlöser kapitalvinstbeskattning. Det ger möjligheten att byta till säkrare placeringar under börsoro. En korträntefond, penningmarknadsfond, kan fungera som en parkeringsplats i orostider. Men det gäller att inte ha kapitalet där under längre tid eftersom då växer inte pengarna.

3.     Sälja eller inte?

Det kan tyckas som ett löjligt tips men jag har mött flera aktieplacerare som väljer medelvägen. I valet mellan att sälja eller behålla, säljer de hälften. Då har de minskar risken men de kan också glädja sig om det blir en uppgång. Fortsätter nedgången gläds de åt att ta tagit hem en vinst.

4.     Köpa eller inte?

Många framgångsrika placerare är riktiga ”kärringar mot strömmen”, de köper när andra säljer. För den som månadssparar i fonder innebär fallet att det blir fler fondandelar denna månad.

5.     Index eller inte?

Även om det rasar i börsindex finns det alltid enskilda aktier som går mot strömmen. Under förra året kunde vi se hur aktivt förvaltade svenska småbolagsfonder gick mycket bra. Duktiga stockpickers är värt att hålla ett extra öga på. Många framgångsrika fondsparare gör flyttar med när skickliga fondförvaltare flyttar.

Intresset för indexfonder steg under förra året men frågan är om det är det bästa valet när börser rasar. Det är i motgångarna som skickligheten prövas och ibland kan det vara värt att betala lite extra för. Men se upp för de falska aktivt förvaltade fonderna som i praktiken är indexfonder, bara med högre avgifter.

6.     Geografin

Frågan är om inte Norden är den mest intressanta regionen just nu. Politisk oro, oljeprisfall och valutaspekulationer påverkar oss alla i en allt mer internationell ekonomi, men i Norden, och framför allt i Sverige, blir risken mindre. Förr kunde en Sverigefond betraktas som en högriskfond med tanke på den snäva placeringen. Men i takt med att de svenska stora börsföretagen har en allt mer internationell verksamhet minskar risken och vi får ändå del av globalfondens fördelar.

När det skakar ordentligt, som det gör i Kina just nu, innebär det egentligen ingen direkt påverkan på de svenska börsbolagen. Den kinesiska börsen har varit en upphausad börs med många ovana småsparare och därför blir fallen så stora. Det finns också ett mått av dramaturgi i det som sker. Kina är på väg att bli världens största ekonomi och då blir jakten på negativa signaler större. När dessa kommer samtidigt som Saudiarabien bryter med Iran och ger huvudvärk för USA, oljan reas ut och terrorhot ökar så påverkar det oss även om svensk ekonomi tuffar på med god fart.

7.     Olika strategi för olika pengar

Det finns inte ett sätt som är rätt. Beroende på placeringshorisont, kapitalets storlek, förvaltningsform och mycket annat kan det vara klokt att arbeta med olika strategier. Högriskfonder med höga avgifter är till exempel bäst i premiepensionsportföljen eftersom där är det bra rabatt på avgiften, utbudet är stort och det är lätt att byta. Sparandet till det snart myndiga barnet kanske ska placeras säkrare och med tanke på en försäljning inom ett par år. En aktieportfölj hos den med stort intresse och god ekonomi ser säkert annorlunda ut än hos den som fått en enda aktie genom arv. Det enda viktiga är att inte låta sig styras av andras tyckande eller av vad som står i fet rubrikstil.

 

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.