Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Fler möjligheter till rutavdrag men fortsatt sänkt tak för alla under 65 år. Det är ett av de privatekonomiska förslagen i Regeringens vårproposition.

Dessutom finns ett antal förslag som indirekt kan påverka våra plånböcker.

Satsningen på nya ruttjänster gäller redan från den 1 augusti i år. Då blir det möjligt att få skattereduktion även för it-tjänster i hemmet, flyttjänster och fler trädgårdstjänster än tidigare.

It-tjänster i hemmet har det talats om länge, förslag har kommit både från fackförbund och olika politiska partier, och nu blir det verklighet. Med den satsningen finns förhoppningen att unga it-kunniga ska starta egna företag och det ska ge ett litet bidrag till att sänka ungdomsarbetslösheten.

Efter årsskiftet kommer även momsen att sänkas på mindre reparationsjobb på cyklar, skor, kläder med mera. Även det ska förhoppningsvis ge fler jobb.

Bland skatteförändringarna märks att gränsen för att betala statlig skatt inte höjs så mycket som brukligt. Gränsen ska enligt skattereformen räknas upp med prisökning (KPI) plus två procentenheter. Nu begränsas uppräkningen till KPI plus en procentenhet.  Det betyder att för en årsinkomst (före grundavdrag) över i dag 443 300 kronor betalar du statlig skatt. Den gränsen flyttas 2017, vid KPI på 1 procent, till cirka 452 200 kronor med regeringens förslag. Med ursprungliga regler ska gränsen då gå vid 456 600 kronor.

På sparandesidan har regeringen aviserat att räntan på skattekontot ska försvinna från årsskiftet.

Det ska också bli billigare från 1 januari för enmansföretagaren att anställa en person. Det är en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgiften under åren 2017-2021 från i dag 31,42 procent till 10,21 procent (vilket är enbart pensionsavgiften). Förslaget gäller för den som är enskild näringsidkare, alltså inte aktiebolag.

Det finns också ett antal ytterligare satsningar som förhoppningsvis ska ge fler jobb. Och rent privatekonomiskt brukar det största lyftet vara att gå från arbetslöshet till en arbetsinkomst.

En stor satsning i vårpropositionen är 10 miljarder årligen till kommunerna. Hur pengarna ska fördelas mellan kommunerna är inte känd. Troligt är att vinnarna finns bland glesbygdskommuner med äldre befolkning och stor flyktingmottagning. Förhoppningen är att de ska leda till fler jobb inom vård och omsorg. Det kan också innebära att behovet av kommunskattehöjningar och/eller nedskärningar minskar. Samtidigt vill regeringen att arbetsgivarna tar över mer av sjuklöneansvaret och risken finns att en hel del av stödpengarna då går till kommunens ökade sjuklönekostnader.

Till hösten får vi se om det blir något mer av de i valrörelsen utlovade privatekonomiska förändringarna som höjt tak i sjukförsäkringen och höjt barnbidrag.

 

Se Annika Creutzer kommentera budgeten här.

Se intervju med finansminister Magdalena Andersson här.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.