Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Ibland liksom låser sig handlingskraften inför alla beslut som ska tas. För privatekonomin är det många olika saker man kan se över för att få mer pengar över. Men det viktigaste beslutet är kanske det vi skjuter upp mest.

Vad händer när det värsta händer? Inför svåraste situationerna i livet måste vi ha fattat beslut i god tid. När jag själv eller någon av mina närmaste har dött är det för sent att åtgärda det som borde ha gjorts. Det här är ett beslut som har stor bäring på ekonomin.

Därför säger jag: strunta i alla val du kan göra innan du har tänkt till om och ordnat med dina juridiska papper! Tre handlingar kan det vara, testamente, äktenskapsförord och/eller samboavtal. Först måste du förstås tänka till kring vad det är du behöver skydda. Dig själv, dina barn eller din partner?

För eget företag, egna ärvda saker, privat pensionssparande och liknande kan ett äktenskapsförord vara ett första steg för den som är gift. Att göra om egendom till enskild kan underlätta för att styra arv vidare till rätt person, t.ex. barn, med hjälp av testamente. Makar ärver ju varandra före gemensamma barn, både det som är giftorättsgods och det som är enskild egendom. Men ännu viktigare kan det vara att ha ett skrivit dokument om det finns barn som inte är gemensamma, särkullbarn.

Sambo ärver inte varandra alls. Då kan det vara lämpligt att fundera över vad som ska ingå i bodelning av den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget. Det är den efterlevande sambon, ingen annan, som kan begära bodelning. Ska något av egendomen inte ingå i bodelning behöver paret skriva ett samboavtal.

Ett testamente behöver i princip alla skriva. Gifta med gemensamma barn och/eller särkullbarn för att styra arv. Även gifta utan barn behöver tänka till vem som ska ärva dem. Kusiner t.ex. ingår inte i de arvsberättigade.

Sambor med eller utan barn behöver skriva testamente för att säkerställa att partnern lättare kan bo kvar i sitt hem med bohaget någorlunda intakt. Värt att tänka på är att om det finns barn är det inte självklart att sambon kan ta över allt. Barn har rätt att kräva sin laglott, dvs hälften av arvet.

Alla med barn, åtminstone, behöver skriva in olika villkor som kan vara till nytta när föräldrarna går bort. För det första, det som barnen ärver kan de ärva som enskild egendom. Det kan vara enklare för barnen att ärva så än att de ska ta upp en diskussion om att skriva äktenskapsförord. Ett skydd för dem, men som de kan ges rätt att ändra om de skulle vilja. För det andra, om barnen fortfarande är omyndiga är det klokt att skriva in vem eller vilka som ska vara förmyndare i händelse att båda föräldrar dör, t.ex. i en bilolycka. Det finns historier om att morföräldrar nekats att ta hand om sina barnbarn för att de ansetts för gamla. Och så har barnen fått splittrats till olika nya hem. Prata dock först med den ni tänkt som lämplig person så att det är ok.

Några saker att tänka på:

Undvik att skriva testamente så att ena barnkullen missgynnas framför den andra. Det kan hänga på vem av makarna eller samborna som dör först.

Nu när avdragsgilla pensionssparandet upphört har du förhoppningsvis startat en ny sparform. Se till att eventuellt äktenskapsförord kompletteras med detta sparande om det inte ska ingå i bodelning vid äktenskapsskillnad.

Första beslutet att prioritera anser jag alltså är att ta kontakt med en jurist. Skriv inte handlingarna på egen hand.

Nästa beslut att prioritera?
Jo, det är att se till att ha försäkringar som täcker in olika händelser som påverkar ekonomin. Och att de är prisvärda.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.