Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Det går inte att föreställa sig exakt hur livet kommer att ändras när man får barn, men en sak är säker: Privatekonomin kommer att påverkas. Men bädda rätt så landar ni mjukt. Här är bästa tipsen.

Oavsett om ni just fått graviditetsbeskedet eller babyn redan kommit – det finns en hel del ni kan göra för att göra märkbar skillnad i plånboken.

Redan från plus på stickan – lägg fokus på inkomsten:

Hur ser arbetssituationen ut? Kollektivavtal har stor påverkan på ekonomin under föräldraledigheten. Föräldrapenningen från Försäkringskassan kommer att vara huvudinkomsten, men som mest betalas 80 procent av lönen ut och dessutom finns ett tak på 448 000 kronor. Tjänar du mer än så per år så är det fortfarande taket som föräldrapenningen kommer att beräknas utifrån.

Om du däremot har en anställning med kollektivavtal så har du oftast rätt till föräldralön från jobbet. Exakt hur det ser ut varierar, men om du tjänar över taket är det vanligt att arbetsgivaren täcker upp så att du får ut upp till 90 procent av lönen, i några månader eller ibland under hela föräldraledigheten.

Tips! Om du hinner med en löneförhandling innan barnet kommer så är det logiskt att försöka få upp lönen så mycket som möjligt. Men om inte det går så försök förhandla om föräldralönen.

 Räkna, planera och bunkra: 

Oavsett hur er situation ser ut har ni med allra största sannolikhet en bättre ekonomi innan barnet föds än efter. Därför är det ett perfekt läge att bygga upp bufferten innan barnet kommer.

Räkna på hur budgeten ser ut nu för att se hur mycket ni kan lägga undan. Konsumentverkets tjänst Hallå Konsument har en bra budgetkalkyl som gör det enkelt.

När ni fått koll på inkomster och utgifter kan ni lika gärna passa på att se över om ni kan minska utgifterna på något vis. Det finns massor av bra knep i Annika Creutzers krönika om att vårstäda i privatekonomin.

Fundera på vad ni kommer ha för utgifter framöver och planera en buffert utifrån det. Behöver ni verkligen flytta till större boende? Hur viktigt blir det med bil? Och så vidare. Känns allt övermäktigt? Det är det inte. Ta en sak i taget och jobba med delmål så ordnar det sig.

Lär känna SGI:n så fort som möjligt:

En av de krångligare delarna att sätta sig in i när det gäller föräldraförsäkringen är den som handlar om sjukpenninggrundande inkomst, SGI. Här finns pengar att tjäna, särskilt om ni sätter er in i systemet så tidigt som möjligt. Helst under de första månaderna eftersom ni då fortfarande har en chans att påverka. Senare i graviditeten är det bara att gilla läget.

Anledningen är att du måste ha varit anställd (eller egen företagare/student/aktivt arbetssökande) 180 dagar i sträck före föräldraledigheten. Har du inte det får ni bara 250 kronor per dag i föräldrapenning. Annars är det 80 procent av lönen som gäller, om ni inte redan styrt upp en deal med arbetsgivaren så att ni får 90 procent, vill säga.

 För att ha rätt till en SGI ska du:

Tjäna, eller förväntas tjäna, minst 10 752 kronor per år.

Ha arbetat eller förväntas arbeta i minst sex månader i följd, eller ha perioder av arbete som återkommer varje år.

I Försäkringskassans SGI-guide kan du kontrollera om du ligger i riskzonen för att inte få SGI och här finns också detaljerad information om vad som gäller för studenter, egenföretagare och arbetssökande: Läs mer om detta här.

Men det finns också en viktig regel, som av någon anledning INTE nämns i SGI-guiden, nämligen det så kallade 240-dagarsvillkoret. Det påverkar bara de första 180 dagarna av föräldraledigheten och går ut på att du måste ha haft en inkomst på över 228 kronor per dag i 240 dagar innan barnet föds för att ha rätt till en föräldrapenning som beräknas utifrån din SGI under de första 180 dagarna då du är föräldraledig. Om du inte uppfyller det här 240-dagarsvillkoret så kommer du bara att få en föräldrapenning på 250 kronor om dagen (grundnivån för föräldrapenning) under de första 180 dagarna av ledigheten.

Hur ska ni dela föräldradagarna?

Gör gärna en plan över hur ni vill dela upp hela föräldraledigheten på en gång. Även om det kanske känns svårt att planera så långt fram, så höfta hellre och ändra i ansökan senare än att bara skicka in ansökan för en kort period. Ni har rätt till tre ledighetsperioder per år och det blir lättare att få översikt om ni planerar för en längre period på en gång. Dessutom är det enkelt att gå in och ändra fördelningen i efterhand.

Vid årsskiftet slopades jämställdhetsbonusen, men det behöver faktiskt inte påverka så mycket. Ylva Yngveson har räknat ut vilket som är det ekonomiskt smartaste sättet att dela upp föräldraledigheten.

I Försäkringskassans tjänst Föräldrakollen kan ni testa att pussla fram och tillbaka hur just er föräldrapenning kommer se ut beroende på hur ni delar upp ledigheten: Läs mer här på försäkringskassans föräldrakoll. 

Dags att skicka in ansökan!

Det går inte per automatik att få föräldrapenning. Det är bra att söka i god tid, för det kan ta omkring en månad att få ansökan godkänd.

Gör så här rent praktiskt:

  1. Skicka in moderskapsintyget ni får från barnmorskan.
  2. Förvarna arbetsgivaren minst två månader innan du går på föräldraledighet.
  3. Be arbetsgivaren att fylla i din inkomst hos Försäkringskassan. Eller så får du räkna ut din årsinkomst själv och fylla i och då ska du räkna med:

din lön före skatt

ob-tillägg

övertidsersättning

 provision

Enklast är att logga in på Försäkringskassan med e-legitimation och fylla i hur ni valt att dela upp ledigheten.

Sista kollen…

När ni fått beskedet från Försäkringskassan kan ni gå in i budgetkalkylen igen och fylla i hur det kommer se ut när barnet äntligen kommit till världen. Förhoppningsvis blir det en glad överraskning, eller ja, inte en överraskning alls eftersom ni ju har stenkoll vid det här laget.

Inte hunnit? Det är inte för sent!

Ni som inte gjort något av det här ännu och som kanske befinner er i tredje trimestern av graviditeten, få inte panik! Det är inte för sent att se över ekonomin nu. Känns det stort och oöverkomligt, sätt er tillsammans och prata igenom punkterna ovan. Se det som en checklista (de är många under graviditeten, jag vet), men personligen tycker jag det blir lättare när man känner att man kan bocka av punkter på listan.

Ni som vill ha ännu fler tips om hur man maxar föräldrapenningen, titta på intervjun med Försäkringskassans expert Niklas Löfgren.  

Tina Halldén

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.