Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Det är roligt när statistik bekräftar att människor gjort kloka val.

Ett exempel hittar jag i AMF:s Pensionsrapport 2015. Det gäller återbetalningsskydd på tjänstepensionen där det är tydligt att många kvinnor tar bort skyddet när barnen flyttat hemifrån.
Det finns möjlighet att ha ett efterlevandeskydd i de allra flesta tjänstepensioner. Det innebär att dina efterlevande får ut ditt pensionskapital om du skulle dö.

Nackdelen med efterlevandeskyddet är att det gör att pensionen blir lägre. Har du inte efterlevandeskydd får du det andra, som också saknar efterlevandeskydd, lämnar efter sig. Det kallas arvsvinst. Enligt Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF, kan en pension utan efterlevandeskydd från 65 år innebära 10-20 procent högre tjänstepension.

AMF:s Pensionsrapport visar att bland kvinnor i åldern 35-44 år har 43 procent efterlevandeskydd och i ålder 45-54 procent är det 46 procent. Men sedan sjunker det. Bland kvinnor 55-64 år är det 37 procent och från 65 år bara 24 procent. Troligen har de flesta av dem också haft efterlevandeskydd som de yngre kvinnorna, men valt att ta bort det när barnen är vuxna. Med andra ord klokt tänkt av alla kvinnor som därmed får en högre pension.

efterlevandeskydd_kvinnor

Männens kurva ser helt annorlunda ut. Bland 35-44-åringarna är det lika som för kvinnor, 43 procent. Sedan är andelen bland män större både hos 45-54 år och bland 55-64 år, 53 procent. Från 65 år är det fortfarande 42 procent som har efterlevandeskyddet.

efterlevandeskydd_män

Det kan också vara en klok strategi och ett tecken på omtanke. Männen lever ofta med något yngre kvinnor och dör statistiskt tidigare. Hon blir änka i sju-åtta år. Då kan det som är kvar av hans tjänstepension bli ett viktigt tillskott.

Det finns dock en nackdel med efterlevandeskyddet i tjänstepensioner. Då behovet är som störst, hos den unga barnfamiljen med stora lån och hos den äldre änkan, är det troligen som minst på tjänstepensionskontot. Kontots behållning toppar vid tiden för pensionering, en tid då barnen är utflugna och hon ofta har en fot kvar på arbetsmarknaden.

Att förlita sig på efterlevandeskyddet i tjänstepensionen kan därför vara vanskligt. Ett bättre alternativ kan vara en separat livförsäkring på ett på förhand bestämt belopp som tillfaller förmånstagarna. I dag finns livförsäkringar som gäller uppåt 85 års ålder och tecknas den när personen är ung är ofta premien låg. Det finns både individuella livförsäkringar och gruppliv.

Och med en livförsäkring istället för ett efterlevandeskydd blir pensionen högre. Nog så viktigt, särskilt för kvinnor som i dag får en genomsnittlig pension (allmän och tjänstepension) på drygt 13 000 kronor i månaden. Det är två tredjedelar av vad männen får. Det är också en av alla intressanta fakta i den spännande rapporten som kollegan Ylva Yngevson också bloggat om.

Vill du veta mer om efterlevandeskyddet? Då är ett tips att titta på Din Ekonomi.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.