Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Årets julklapp är, enligt HUI, en robotdammsugare. Det tror jag inte stämmer. Hur stämningsfullt, kul, omhuldande eller romantiskt är det att tänka på städning på julafton? Jag har svårt att tänka mig något tristare att få i julklapp. Det finns mycket annat jag hellre önskar mig och kan tänka mig ge bort.

Frågan är vilket syfte det är med årets julklapp. Ofta är det dyra, elektroniska prylar som utses. Kanske är det ett sätt att stötta en bransch med låga marginaler. En liten julklapp i förskott till alla de elektronikbutiker som dessutom kommer att behöva konkurrera med ännu lägre priser efter jul.

HUI har dessutom en ljuvlig motivering till valet av julklapp: ” Robotdammsugaren har blivit en del av vardagen och är den nya familjemedlemmen.” . Men hur kul är det att krama om en robotdammsugare? Ska den även sitta med vid matbordet? Och vad ska hunden säga som redan morrar åt varje robotgräsklippare han ser?

Årets julklapp är dessutom en dyr pryl. En enkel sökning visar på priser mellan 4 000 och 11 000 kronor. Det är nog långt mer än vad de allra flesta lägger på en enskild julklapp.

Enligt Nordeas årliga undersökningar lägger vi i genomsnitt totalt 3 000 kronor på julklappar. Dessutom köper vi gran, mat, dekorationer och annat kring julen för ungefär 2 000 kronor. Barnfamiljerna lägger lite mer på julklappar. Totalt 6 300 kronor i snitt. Men det blir nog ingen kul jul för barnen om det mesta av dessa pengar ska gå till en dammsugare.

Varje år säger vi i olika enkäter att vi ska spendera mindre på julklappar, julmat och annat kring julen. Och varje år slår julhandeln nya rekord. Julfirandet blir med andra ord oftast lite dyrare än vi förutsatt oss. I år spår HUI att julhandeln ska slå nya rekord med en total försäljning på 75 miljarder kronor.  En annan undersökning från HUI visar också på att allt fler, hälften av oss, vill ge miljövänliga julklappar. Frågan är hur miljövänligt det är med en robot som går och går.

Vad kan då bli årets julklappar? En trend jag tror kommer att märkas i årets julklappar är det hemlagade. Vi har gått från surdegsbröd till korv och vidare till eget öl och vi väljer gärna att odla eller köpa närodlat. Lokala julmarknader med lokala produkter ger dessutom julstämning åt givarna. När vi inte går på marknader tror jag att allt fler istället väljer att köpa julklapparna på nätet. Leveranstiderna har blivit allt bättre, betalningstjänsterna likaså.

I år tror jag många också vill tänka på andra som har det sämre. Många hjälporganisationer säljer fina presenter och utbudet blir allt bättre. Det kommer också allt fler varianter vackra och fyndiga gåvobevis som berättar vad pengarna gått till.

Så kanske blir det ingen robotdammsugare som vandrar runt under granen utan getter och höns som samsas med skolböcker, vaccinationer och förlossningar, mat- och vattenpaket, och mycket, mycket annat.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.