Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Finansminister Magdalena Andersson uttryckte i veckan missnöje med att Portugal inte beskattar svenskars pensioner. Men frågan är om problemet är så stort. Hittills liknar det mest prat vid middagsbord om vi ser till siffrorna.

Vid veckans Ecofinmöte passade Magdalena Andersson på att framföra sina synpunkter till Portugals finansminister Mario Centeno om den i vissa fall obefintliga skatten. Enligt Andersson var Centeno medveten om frågan men han gav inga löften om förändringar.

Om man flyttar till Portugal för att man tycker om fado eller vinho verde, eller vill ha ett skönt klimat, då ska man kunna göra det. Men flyttar man bara för att undvika skatt, då tycker jag att man ska se sig själv i spegeln om man verkligen kan stå för det beslutet”, sa Magdalena Andersson till nyhetsbyrån Direkt efter mötet.

I dag är det alltså möjligt att flytta till Portugal, skriva sig där och ta ut tjänstepensioner från anställningar i privat sektor utan att det blir någon skatt. Men allmän pension, tjänstepensioner från offentlig anställning och privata pensionsförsäkringar beskattas i Sverige med den så kallade SINK-skatten på 20 procent. Den skatten sänktes för övrigt 2014 från 25 procent.

För att få ut tjänstepensionen utan skatt är kravet för det första att vara obegränsad skattskyldig i Portugal. Dessutom krävs att ha fått skattestatus Non Habitual Resident, NHR.

Det har skrivits mycket om möjligheten till skattefri pension i Portugal och det har varit på ett antal löpsedlar. Det är också ett kärt samtalsämne hos många middagssällskap och det ordnas studieresor till landet för intresserade. Informationsträffar arrangerade av försäkringsrådgivare ser ut att vara fulltecknade.

Men ännu så länge är det inte så många som gör slag i saken. När jag talar med två stora försäkringsbolag för tjänstepensioner inom privat sektor, Alecta och Skandia, framstår det inte som att det är någon rusning till Portugal.

Av Alectas 525 000 utbetalningar är det bara 572 som går till personer skrivna i Portugal. Alltså bara en promille. Medianbeloppet som betalas ut är 1 800 kronor i månaden.

Skandia har något fler, 446 av 125 500 utbetalningar går till Portugal. Det motsvarar 3 promille.

Totalt får 1 500 personer i Portugal allmän pension utbetalad från Pensionsmyndigheten i Sverige. Portugal är på plats 17 och i topp ligger Finland med 55 500 personer. I Portugals grannland Spanien är det 6 400 personer som får allmän pension och Spanien ligger därmed på sjätte plats.

Antal personer som flyttar ut till Portugal är inte heller så stort. Under 2015 var det knappt 500 som lämnade Sverige och skrev sig i Portugal. Hur många av dem som är återvändande portugiser säger inte statistiken.

Men frågan är vad som händer framöver och om Magdalena Anderssons kritik får någon effekt.

Välbärgade pensionärer är guld. Särskilt om de är friska och inte belastar sjukvården och om de gillar att konsumera och köpa tjänster. Därför är det troligt att fler länder, både inom och utom EU, kommer att komma med olika lockbeten på skatteområdet.

När det gäller pensioner är det inte förvånande att Magdalena Andersson oroar sig för skatteintäkterna och kritiserar Portugals skattepolitik. Redan 2009 slog Riksrevisionen fast att ” EU-anpassning och ökad internationell rörlighet ökar risken för skatteförluster” och pekade på framför allt det privata pensionssparandet och uppskov vid bostadsförsäljningar.

Riksrevisionen varnade också för att Sverige i olika dubbelbeskattningsavtal avstår för att beskatta pensioner från Sverige och kritiserade att det inte fanns några uppskattningar av hur mycket skatt som kan antas gå förlorad genom avtalen. ”En ökad rörlighet kan även innebära att det blir vanligare att svenskar väljer att pensionera sig utomlands. I ett sådant fall kan Sveriges skatteavtal med andra länder bli ett allt större problem.”, skrev Riksrevisionen.

Även om Portugal alltså inte är så stort pensionärsland som vi kan få uppfattning om, så är trenden tydlig. Allt fler kommer att, av olika anledningar, ta ut sina svenska pensioner i andra länder.

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.