Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Det är mycket praktiskt som ska fixas kring jul- och nyår. Då är det lätt att glömma viktiga datum och ekonomiska beslut. Men det är nu, före årsskiftet, du kan påverka både vårens deklaration och hämta hem en del pengar.

Här är några tips om vad du kan behöva tänka på inför årsskiftet och några viktiga datum.

Har du köpt rot- och rutjobb under 2016 så måste alla räkningar vara betalda före årsskiftet. Det är bara betalda räkningar som räknas med i skattereduktionen i vårens deklaration. Betalar du efter årsskiftet hamnar de i deklarationen 2018. Har du under 2016 betalat i förskott för ett arbete måste det vara utfört före 31 januari 2017. Annars får företaget inte sin del av pengarna från Skatteverket och jobbet ger inte skattereduktion.

 

Är ni två som delar på ett lån är det bra att se över så att ränteutgifterna fördelas på bästa sätt mellan er. Om ni anmäler före årsskiftet till banken hur ni vill fördela så kommer det med i den förtryckta deklarationsblanketten i vår. Tänk på att skatteavdraget är 30 procent på ränteutgifter upp till 100 000 kronor, men bara 21 procent på utgifterna däröver. Se alltså till att fördela räntorna så att ni kan utnyttja ränteavdraget maximalt.

 

Du kan om du vill förskottsbetala en del låneränta för nästa år och därmed få ett större ränteavdrag. Men det är bara den ränta som avser januari 2017 som du får avdragsrätt för i deklarationen.

 

Har du enskild firma eller är anställd hos någon som inte erbjuder tjänstepension, då har du fortfarande möjlighet till avdragsgillt pensionssparande. Du får spara och få avdrag med en summa som motsvarar högst 35 procent av din inkomst före skatt. Det finns ett tak på 443 000 kronor för 2016. Se till att pengarna når banken eller försäkringsbolaget före årsskiftet, gärna med några dagars marginal. Är du osäker på om avdragsmöjligheten gäller dig, kontakta Skatteverket.

 

Ska du börja plugga och söka studiemedel för vårterminen så är det bra att få så mycket inkomst som möjligt på denna sida årsskiftet. Det gäller både arbetsinkomster och kapitalinkomster. Har du jullovsjobbat, försök att få lönen före årsskiftet. Har du tänkt sälja fondandelar som gått med vinst, för att få pengar till boende och studier, bör du sälja före årsskiftet. Söker du fullt studiemedel för heltidsstudier under första halvåret 2017 så får du inte tjäna mer än cirka 87 000 kr på hela våren. Har du studerat i höst men inte i vår så tänk tvärtom. Bättre med inkomster efter årsskiftet så att du inte riskerar att behöva betala tillbaka studiemedel du redan har fått ut.

 

Gör en översyn av aktier och fonder. Hur är det med årets vinster och förluster hittills? Kanske dags att ta hem någon vinst för att kvitta mot en förlust. Gör affären vid rätt tillfälle och vänta inte till i slutet på månaden då många vill sälja av skatteskäl. En förlust i aktier och fonder får kvittas fullt ut mot vinst i aktier och fonder men får bara räknas till 70 procent mot andra typer av kapitalvinster.

 

Har du köpt aktier i ett företag som gått i konkurs under året. Då har du en kapitalförlust i kommande deklaration. Passa på att ta hem motsvarande vinster före årsskiftet så du kan kvitta förlust och vinst mot varandra fullt ut.

 

Gör du dina fond- och aktieaffärer inom ISK (investeringssparkonto) eller kapitalförsäkring behöver du inte tänka på vinstskatten. Då betalar du istället en årlig schablonskatt som numera baseras på flera mätpunkter under året. Men en översyn över fonder och aktier är alltid bra att göra regelbundet.

 

Vill du satsa i ett mindre företags nyemission? Kan vara bra att passa på före årsskiftet så att du kan göra investeraravdraget i vårens deklaration.

 

Vill du göra några fondaffärer före jul så tänk på att det krävs flera dagar för att genomföra affärer i vissa typer av fonder, framför allt hedgefonder. Vill du göra aktieaffärer så tänk på att Stockholmsbörsen är stängd under helgdagarna. Kolla med banken om du är osäker.

 

Tänk på att boräntorna har sjunkit under året. Har du jämkning på skatten kan det hända att den är på för högt belopp. Då riskerar du att få kvarskatt. Vill du undvika det nästa år så se över jämkningen och skicka in en ny ansökan till Skatteverket om det behövs. Lämna sedan beskedet till arbetsgivaren så att du får rätt skatt på första inkomsten efter jul. Vanligen behöver en arbetsgivare få detta papper före 10 januari för att det ska bli rätt skatt.

 

Behöver några vitvaror repareras? Är det något som kan vänta till efter årsskiftet? 1 januari räknas sådana reparationstjänster med bland ruttjänsterna och arbetskostnaden blir därmed hälften så stor för dig.

 

Behöver du laga skorna, reparera cykeln eller lappa några kläder? Momsen på dessa tjänster sänks efter årsskiftet från 25 till 12 procent. Bör ge en prissänkning på ungefär 100 kronor på det som i dag kostar 1 000 kronor.

 

Fyller du 66 år under 2017 – försök att flytta så mycket pensions- och arbetsinkomster som möjligt till det året. Både skatten på pensioner och jobbskatteavdraget blir förmånligare från och med det inkomstår du fyller 66 år.

 

Feriejobbar du eller av andra anledningar inte får så hög inkomst under 2016? För en total inkomst på högst 18 738 kronor behöver du inte betala någon inkomstskatt. Men det kan vara en dålig affär. Så fort du har lite högre inkomst sätts det av till din framtida pension och det beloppet är, vid låga inkomster, högre än den skatt du betalar.

 

Vill du göra dig av med ditt gamla uppskov efter en bostadsförsäljning? Det kan löna sig att begära omprövning av tidigare deklaration eftersom uppskovsskatten motsvarar en låneränta på 3,25 procent. Du kan också välja att återföra vinsten till beskattning i en deklaration ett antal år tillbaka i tiden. Då får du tillbaka den uppskovsskatt du betalat under dessa år minus en skuldränta till Skatteverket. Nettot kan bli ett antal tusenlappar. Men vill du gå ända tillbaka till en bostadsförsäljning som du gjorde 2010, och som du deklarerade våren 2011, måste du begära omprövning före årsskiftet. Du kan bara riva upp deklarationer sex år tillbaka i tiden räknat från det år du hade inkomsterna.

 

Gör i ordning årets sista räkningar i tid. Om du betalar över nätet kan du lägga in framtida betalningsdagar så att du inte missar att betala någon räkning mitt i jul- och nyårsstöket och ha 29 december som sista betalningsdag. Betalar du genom att skicka in räkningarna i kuvert bör du skicka det redan den 22 december för att vara helt på den säkra sidan att räkningarna betalas innan nyår, även om den 27 december bör räcka.

 

Vill du vara säker på att ett brev kommer fram före nyår ska du skicka det som 1:a-klassbrev och allra senast den 29 december, enligt Posten. Ekonomibrev bör ha gått i väg senast den 27 december och utrikes brev 1: a klass den 16 december till EU-länder och Island, Norge och Schweiz. Till övriga Europa och övriga världen är deadline redan den 12 december.

 

SE ÄVEN: Dags att planera inför 2017 

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.