Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Det finns mycket att tänka på när vi är ute och reser. En bra förberedd resa ger mer tid till att njuta av semestern.
Här har jag samlat några av mina resetips.

1. Kopior på pass, försäkringsbesked och andra viktiga handlingar är bra att ha. Enklast är att fotografera av med mobilen. Byt gärna bilder med resesällskapet så har du en extra säkerhet. Lägg också in alla spärrnummer och andra viktiga telefonnummer i mobilen.

2. Fixa bästa flygplansstolen. Eftersom de flesta flygbolag erbjuder möjligheten att checka in och välja säte via internet så kan det vara klokt att planera sitt flygande – framför allt vid längre resor. På Seatguru kan du hitta skisser över de flesta flygplansmodeller så att du kan se vilket säte som är bäst för dig.

3. Res med två kort. Handla bara på det kortet som du har kredit på och som inte är kopplat till ett konto med pengar. Då har du möjlighet att granska alla inköp innan du betalar fakturan. Det andra kortet är knutet till ett konto med pengar (men inte alltför mycket). På detta bankkort tar du ut kontanter. Förvara helst de båda korten på olika ställen och se upp för ficktjuvar.

4. Pruta på hotellpriset eller hyrbilen. I exempelvis Italien och USA är det vanligt att hotellgäster kliver in i hotellreceptionen och börjar förhandla om lägsta priset. Det är få som betalar fullt pris för ett hotellrum, särskilt om hotellet är halvfullt. Du kan också bli uppgraderad utan kostnad. Även hyrbilar är lättare att pruta på om du är på plats. Se dock till att du får det försäkringsskydd du behöver.

5. Ta med det blå kortet. Försäkringskassans blå kort är ett intyg som ger dig rätt till akutsjukvård på samma villkor som medborgarna i andra EU/EES-länder samt Schweiz. Kortet är gratis och kan beställas på Försäkringskassans hemsida. Är du pensionär bör du dessutom ha med det särskilda kortet som gäller i Spanien. Det gör att du kan köpa läkemedel till ett reducerat pris i samband med nödvändig vård.  Det kortet kan du beställa genom att ringa 0771-524 524 eller mejla kundcenter@forsakringskassan.se.

6. Kolla vilka rabatter korten i din plånbok ger. Det finns många bra erbjudanden för alla som har Ikea Familykort, Coop-kort, Ica-kort och liknande, särskilt om du planerar att resa runt i Sverige.

7. Upptäck andra storstäder än huvudstäderna som London och Paris. Tack vare det stora utbudet av lågprisflyg kan du enkelt och billigt boka en weekend i Lyon, Manchester eller varför inte München? Städerna passar bra för kortbesök och hotellen är betydligt billigare än i huvudstäderna. I städer som brukar ha stora mässor finns det ofta bra hotellerbjudanden på sommaren. Det gäller även svenska hotell som ligger i anknytning till mässanläggningar.

8. Cash eller kort är en av de dummaste frågorna jag vet. Det är självklart att båda behövs. En liten bunt med endollarsedlar kan lösa många problem på en resa, allt från toalettavgift vid en mellanlandning till dricks till bärare. En enkel tumregel är att ju större svart ekonomi landet har ju svårare är det att få betala med kort.

9. Språksvårigheter? Be hotellreceptionen skriva olika utflyktsmål på landets språk på hotellets visitkort. Enkelt att lämna fram till taxichauffören eller när du vill fråga någon på gatan om riktning.

10. Utnyttja dina försäkringar om resan blir försenad eller bagaget försvinner. Du har reseskydd i hemförsäkringen och ofta på det kort du betalat resan med. Har du dessutom en särskild reseförsäkring får du även ut pengar på den. Ibland är det avräkning på en försäkring utifrån vad du fått på en annan försäkring. Ibland kan du få ut samma belopp från båda försäkringarna. Var försiktig och kryssa inte i någon ruta som innebär att du avsäger dig ytterligare ersättningar. Tänk också på att du kan ha rätt till ersättning från flygbolaget enligt EU-regler. Här är blanketten

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.