Din webbläsare stödjs ej längre, uppdatera din webbläsare för att webbplatsen ska visas korrekt. Uppdatera min webbläsare nu

Verkstadsbjässen Volvo går som tåget på börsen och handlades i veckan till ett nytt all time-high.

Nu uppger Volvos största ägare Christer Gardell till Dagens Industri att bolaget borde delas upp i flera delar för att kunna satsa fullt ut på lastbilarna.

”Vi tror att det skulle gynna Volvos verksamhet och värdering att få ett 100-procentigt fokus på lastbilar. Av samma anledning skulle även de avknoppade verksamheterna gynnas. De skulle må bättre av eget rampljus och samtidigt förgylla Stockholmsbörsen”, säger Christer Gardell som via sin aktivistfond Cevian är största ägaren i Volvo.

Christer Gardell efterlyser en renodling som borde resultera i tre separata börsbolag redan nästa år: Volvo Trucks, Volvo Penta och Volvo CE. Gardell som är nöjd med vd:n Martin Lundstedts och styrelsens arbete ser utmaningar i Kina som en av anledningarna till renodling.

”Kina kommer sannolikt att bli Volvos största marknad och det är oerhört viktigt att man etablerar sig på marknaden tidigt och med framgång. Bedömare pekar på en potential för Volvo på 100 000 lastbilar om året”, säger Christer Gardell.

Som avknoppade bolag spås att mycket värde blir synligt. Värdet på Volvo CE kan vara över 100 miljarder kronor på börsen menar Gardell som tillägger att Volvo Penta skulle kunna vara värt 20 miljarder kronor.

Gardell menar att verkstadsaktien är värd minst 180 kronor per aktie med nuvarande lönsamhet. En uppdelning har enligt aktivistinvesteraren potential att driva upp kursen över 230 kronor redan nästa år. Han lägger dock in en brasklapp om att det krävs rätt åtgärder och rätt utveckling.

Finwire

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Missa inte senaste nyheterna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få dagens sammanfattning inom ekonomi och finans.

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.